bułki z kwaśnego ciasta
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. Z kwaśnego ciasta robimy kiełbasę i dzielimy na równe części. Tworzymy okrągłe bułki, owijając brzegi ciasta do wewnątrz.
2. Przenosimy je na blachę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia i nasmarowaną olejem roślinnym. Wstrząśnij żółtkami i posmaruj nimi bułki, aby uzyskać złoty kolor. Posyp sezamem.
3. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny. Pieczemy w 180 stopniach, gdy bułki staną się rumiane, więc są gotowe i możemy je wyjąć z piekarnika.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ciasto na placki - 194 kcal/100g
- Ciasto kwaśne - 194 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g