bułki z kwaśnego ciasta

zaskakująco pyszne bułeczki z kwaśnym ciastem na śniadanie! To niesamowity przepis na pieczenie, bułki rozpływają się w ustach.
VallinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 7 % 4 g
węglowodany 79 % 46 g
212 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Z kwaśnego ciasta robimy kiełbasę i dzielimy na równe części. Tworzymy okrągłe bułki, owijając brzegi ciasta do wewnątrz.
2. Przenosimy je na blachę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia i nasmarowaną olejem roślinnym. Wstrząśnij żółtkami i posmaruj nimi bułki, aby uzyskać złoty kolor. Posyp sezamem.
3. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny. Pieczemy w 180 stopniach, gdy bułki staną się rumiane, więc są gotowe i możemy je wyjąć z piekarnika.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ciasto na placki - 194   kcal/100g
  • Ciasto kwaśne - 194   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy