skład / składniki
metoda gotowania
1. Wyciśnij mozzarellę z solanki, pokrój w kostkę. Twardy ser kroimy na talerze tak cienkie, jak to możliwe (najlepiej półprzezroczyste talerze).
2. Pieczarki myjemy, suszymy, kroimy w bardzo, bardzo cienkie plasterki.
3. Ciasto rozwałkować na cienką warstwę, nadać Okrągły kształt.
4. Połowę koła smarujemy pastą pomidorową, cofamy się o 1 cm wzdłuż krawędzi (zostawiamy część makaronu, przyda nam się na końcu, około 1 łyżki.łyżka), posypujemy solą, rozprowadzamy mozzarellę, na wierzchu szynkę, posypujemy oregano, układamy pieczarki i pokrywamy płytkami twardego sera.
5. Składamy calzone na pół, dociskamy krawędzie palcami (okazuje się, że wygląda jak duży cheburek;), smarujemy powierzchnię pozostałą pastą pomidorową.
6. Piec calzone na kamieniu do pizzy lub na blasze do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 15 minut (nie przejmuj się, jeśli calzone puchnie podczas pieczenia, to normalne, po wyjęciu z piekarnika wszystko spadnie i będzie wyglądać bardzo apetycznie).
podajemy na stole na gorąco, jemy poprawnie-bez sztućców))
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Ciasto - 289 kcal/100g