plaster miodu O Strukturze Plastra Miodu

Proste ciasto z piernika podbije swoim aromatem. Z posłusznego ciasta łatwo jest uformować & quot; plaster miodu & quot;. Bardzo wygodnie jest odłamać kolejny kawałek, ciasto z piernika nie kruszy się tak bardzo. Wypełnienie miodem podkreśla aromat ciasta i czyni go bardziej soczystym, całkowicie nasycając całe ciasto. Te wypieki są przygotowywane szybko i wcale nie są trudne, a smak wypełnia całe mieszkanie. Spróbuj, jest pyszne!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 18 % 12 g
węglowodany 75 % 50 g
344 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiękczone masło mielimy mąką na okruchy. Dodaj przyprawy i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnym pojemniku ubij jajko z cukrem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj 2 pełne łyżki płynnego miodu i gaszonej sody. Mieszaj, aż miód całkowicie się rozpuści.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej słodką mieszaninę do okruchów masła i dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Otrzymujemy miękkie, giętkie ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je obok siebie, aby się stykały. W procesie pieczenia będą rosły i ściśle się łączyły, tworząc" plaster miodu & quot;. Piec dywan w temperaturze 190-200 stopni. około 20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas pieczenia dywanu przygotowujemy lukier. Wymieszaj wodę z cukrem i miodem i gotuj na małym ogniu prawie 2 razy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowy gorący dywan jest obficie smarowany lukrem miodowym. Natychmiast zacznie się wchłaniać, nasycając wypieki cudownym miodowym aromatem. Również dzięki glazurze dywan nie starzeje się przez długi czas.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Możesz ozdobić dywan do woli. Zmieliłem kilka orzechów włoskich i posypałem wierzch dywanu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Niech dywan trochę się zaparzy i namoczy w syropie. Miłego picia herbaty!

ciasto, z którego zrobiony jest dywan, mówi wszystko. Piernik - od słowa "przyprawy", których obecność jest charakterystyczną cechą takiego ciasta. Dodawanie przypraw to kwestia gustu. Oprócz powyższych można użyć kolendry, goździków.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy