skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Zmiękczone masło mielimy mąką na okruchy. Dodaj przyprawy i wymieszaj.
Krok 3:
W osobnym pojemniku ubij jajko z cukrem.
Krok 4:
Dodaj 2 pełne łyżki płynnego miodu i gaszonej sody. Mieszaj, aż miód całkowicie się rozpuści.
Krok 5:
Wlej słodką mieszaninę do okruchów masła i dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Otrzymujemy miękkie, giętkie ciasto.
Krok 7:
Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je obok siebie, aby się stykały. W procesie pieczenia będą rosły i ściśle się łączyły, tworząc" plaster miodu & quot;. Piec dywan w temperaturze 190-200 stopni. około 20 minut.
Krok 8:
Podczas pieczenia dywanu przygotowujemy lukier. Wymieszaj wodę z cukrem i miodem i gotuj na małym ogniu prawie 2 razy.
Krok 9:
Gotowy gorący dywan jest obficie smarowany lukrem miodowym. Natychmiast zacznie się wchłaniać, nasycając wypieki cudownym miodowym aromatem. Również dzięki glazurze dywan nie starzeje się przez długi czas.
Krok 10:
Możesz ozdobić dywan do woli. Zmieliłem kilka orzechów włoskich i posypałem wierzch dywanu.
Krok 11:
Niech dywan trochę się zaparzy i namoczy w syropie. Miłego picia herbaty!
ciasto, z którego zrobiony jest dywan, mówi wszystko. Piernik - od słowa "przyprawy", których obecność jest charakterystyczną cechą takiego ciasta. Dodawanie przypraw to kwestia gustu. Oprócz powyższych można użyć kolendry, goździków.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g