skład / składniki
metoda gotowania
1. W misce wypiekacza do chleba umieść najpierw płynne składniki: kefir, mleko, jajko i masło. Następnie suche: dwa rodzaje mąki, cukier, sól i drożdże. Zarezerwuj trochę mąki, aby rozwałkować ciasto.
2. W trybie "ciasto" zagnieść ciasto.
3. Po ugniataniu ciasta rozwałkuj je na dużą warstwę i zawiń w rolkę.
4. Uformuj Kalach - tak, aby w środku była dziura.
5. Rozłóż pergamin na blasze do pieczenia i posyp odrobiną mąki, połóż Kalach.
6. Wykonuj cięcia lub wzory nożem lub patykiem, jak chcesz.
7. Lekko spryskaj wodą i pozostaw w ciepłym miejscu na pół godziny, aby ciasto wyrosło.
8. Po wyrośnięciu ciasta piecz Kalach w piekarniku przez pół godziny w temperaturze 160 stopni na blasze wyłożonej pergaminem.
9. Połóż gotowy Kalach na grillu i podawaj schłodzony.
gotuj kakao dla dzieci, ciesz się rodzinnym porankiem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 298 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g