wędzone żeberka cielęce
skład / składniki
25
porcje:
metoda gotowania
żeberka przed wędzeniem marynujemy:
1. Zmielony czarny pieprz, tymianek i sól mieszamy i pocieramy nimi żeberka. Zostawiamy na noc.
2. Przed paleniem rozpalamy ogień. Przygotowujemy wędzarnię zgodnie z instrukcjami. Użyj trocin drzew owocowych.
3. Kładziemy żeberka w wędzarni. W razie potrzeby dostosuj rozmiar żeber pod wędzarnią nożem.
4. Najpierw wystawiamy wędzarnię na silny ogień, zamykamy uszczelkę wodną.
5. Czekamy na mgłę, a następnie wędzimy przez 40 minut na małym ogniu.
6. Gotowe aromatyczne wędzone żeberka są dobre na gorąco,ale równie dobrze są schłodzone, zwłaszcza z piwem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wędzone żeberka wieprzowe - 514 kcal/100g