grzanki z czarnego chleba żytniego z solą
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
pokrój Bochenek na pół i odetnij wszystkie skórki. Połowę ponownie przeciąć na pół. Pokrój każdą ćwiartkę na 10-11 plasterków.
każdy plasterek na 8-9 plasterków. Przyszłe krakersy układamy na blasze do pieczenia, dodajemy przyprawy, sól.
włącz piekarnik i podgrzej go do maksimum. Wkładamy blachę do pieczenia z krakersami do piekarnika i ustawiamy regulator na minimum (60 stopni). Drzwi zostawiamy uchylone. Stworzy to niezbędną atmosferę w piekarniku. Chleb ma dużo wilgoci i powinien wyjść podczas suszenia.
po 2 godzinach wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika. Poczekamy, aż trochę ostygną. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g