ciasto śliwkowe
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
zmiel cukier z masłem, dodaj mąkę. Jajka połączyć z mlekiem-wymieszać, połączyć z ciastem. Dobrze wymieszaj. Ciasto uzyskuje się jako gęsty miód.
pokrój śliwki na pół, usuń pestki.
wlej cukier na patelnię, wymieszaj kawałek masła, gdy tylko się zagotuje, zdejmij z ognia, natychmiast włóż śliwki i zalej ciastem, włóż do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut , piecz w temperaturze 190 *. Wyjmij z piekarnika, połóż na mokrej szmatce, odstaw ciasto na 10 minut, aby się zawiesiło. Następnie przykryj talerzem wielkości patelni i odwróć ciasto.
pokrój śliwki na pół, usuń pestki.
wlej cukier na patelnię, wymieszaj kawałek masła, gdy tylko się zagotuje, zdejmij z ognia, natychmiast włóż śliwki i zalej ciastem, włóż do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut , piecz w temperaturze 190 *. Wyjmij z piekarnika, połóż na mokrej szmatce, odstaw ciasto na 10 minut, aby się zawiesiło. Następnie przykryj talerzem wielkości patelni i odwróć ciasto.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g