skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zestaw składników
Krok 2:
Gotuj ryż do połowy ugotowany
Krok 3:
Na oleju słonecznikowym podsmaż cebulę
Krok 4:
Pokrój filety z dorsza w paski
Krok 5:
Sól rybną, pieprzem i sokiem z cytryny
Krok 6:
Panierujemy rybę w bułce tartej i smażymy razem z cebulą
Krok 7:
Dno garnków smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą
Krok 8:
Włóż smażoną rybę do garnków wraz z cebulą
Krok 9:
Połóż ugotowany ryż na rybie
Krok 10:
Bardzo delikatny pikantny smak ryby, trochę kwaśny.
radzę rozpocząć gotowanie od ryżu. Należy go dokładnie spłukać gorącą wodą i ugotować. Robię wodę lekko osoloną. Nie musisz przygotowywać ryżu – dorsz z ryżem potrzebuje tylko półproduktów. Zwykle zdejmuję go z ognia, gdy ziarna są już zmiękczone, ale nadal twarde w środku.
podczas gdy ryż się gotuje-Idę Do ryby. Na początek obieram główkę cebuli, spłukuję w zimnej wodzie i drobno posiekam. Nie radzę ciąć pierścieniami lub kostkami. Dorsz z ryżem wymaga przyprawy, a nie wyraźnego smaku cebuli. Następnie kroję filety z dorsza w paski. Nie zapominaj, że najpierw filet należy umyć i osuszyć.
teraz możesz posolić, pieprzyć rybę i skropić filety sokiem z cytryny. Potem odkładam rybę na bok i idę zdjąć ryż z ognia. W tym czasie dorszowi udaje się nasycić sokiem z cytryny, więc spuszczam wodę z ryżu, podgrzewam patelnię olejem i ponownie biorę rybę.
dorsz należy teraz obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć razem z cebulą na złoty kolor.
Zwykle smażę dorsza i natychmiast kładę go na dnie garnków. Mały sekret pysznego dorsza z ryżem – najpierw posmaruj wnętrze garnków olejem i posyp boki bułką tartą. I nie zapomnij o cebuli na patelni-dorsz z ryżem i cebulą są po prostu nierozłączne. Ryż natychmiast nakładam na rybę.
teraz musisz wlać wino do garnków, przykryć naczynie pokrywką i włożyć do piekarnika. Po 10 minutach dostaniesz niesamowitą kolację.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Dorsz wędzony na gorąco - 115 kcal/100g
- Dorsz smażony - 111 kcal/100g
- Dorsz pieczony - 90 kcal/100g
- Dorsz wędzony - 94 kcal/100g
- Dorsz gotowany - 78 kcal/100g
- Dorsz z grilla - 172 kcal/100g
- Dorsz świeży - 78 kcal/100g
- Dorsz solony - 98 kcal/100g
- Dorsz duszony - 101 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g