Szarlotka szybka
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw obierz jabłka, a następnie pokrój je na małe kawałki. Ubij jajka z cukrem mikserem do stabilnej piany, włóż tutaj śmietanę, sodę gaszoną octem, miód, dobrze wymieszaj. Nawiasem mówiąc, miód można bezpiecznie zastąpić cynamonem lub w ogóle go nie używać. Na koniec wlej mąkę do naszego ciasta. Pokrojone jabłka w przepisie trzeba było włożyć do ciasta, ale zrobiłam to inaczej. Ciasto układamy w formie, a jabłka równomiernie rozprowadzamy na wierzchu i staramy się utopić je w masie. Pieczenie zajmie nam około dwudziestu minut, nie więcej. Gdy ciasto jest Dojrzałe, można je posypać cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g