skład / składniki
metoda gotowania
chcę podzielić się z wami przepisem na ciasto słowiańskie, które lubią moi bliscy i które przygotowuję na wiele świąt. Ten kulinarny przepis spodoba się wszystkim miłośnikom słodyczy.
najpierw przygotuj ciasto. Konieczne jest ubicie jajek z cukrem (można przygotować proszek) na bujną masę, aby wzrosła około 3 razy. Ostrożnie wlej mąkę do powstałej masy i wymieszaj. Wylej powstałe ciasto na cienki naoliwiony papier ułożony na blasze do pieczenia. Rozłóż go na całej blasze do pieczenia.
ciasto piec w piekarniku w temperaturze 200 0 C przez 40 minut. Gdy biszkopt ostygnie, zdejmij z niego papier.
podziel gotowe ciasto na trzy identyczne prostokąty. Posmaruj każde ciasto kremem.
aby przygotować krem, należy ubić zmiękczone masło na gładką puszystą masę, a następnie dodać do niego startą chałwę, mleko skondensowane, żółtka, cukier puder i wanilinę. Aby ciasto było namoczone, należy je przechowywać w lodówce przez 30-60 minut.
ciasto można ozdobić świeżymi jagodami, orzechami lub startą czekoladą. Ciasto "słowiańskie" jest gotowe! Takie jedzenie przypadnie do gustu Twoim dzieciom i tobie!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Chałwa - 522 kcal/100g