skład / składniki
gotowanie krok po kroku
do tego jedzenia lepiej jest używać cukinii cukinii, chociaż można je zastąpić zwykłymi, ale w tym przypadku należy je obrać i usunąć nasiona. Przepis kulinarny cukinia pieczona w śmietanie należy do kategorii lekkich i szybkich.
cukinię kroimy w pierścienie o grubości około centymetra. Jeśli masz dużą cukinię, pokrój w kwadraty o tej samej grubości. Włóż pokrojoną cukinię do plastikowej torby. Umieść tam sól i przyprawy według własnych upodobań i dodaj olej roślinny w ilości 1 łyżki stołowej na 200 gramów. Zawiąż pakiet mocno i potrząśnij, aż wszystkie plastry zostaną równomiernie pokryte przyprawami i olejem. Rozgrzej piekarnik i przykryj arkusz folią do gotowania, aby później łatwo było wszystko usunąć. Cukinię układamy na arkuszu i pieczemy w temperaturze do 220 stopni Celsjusza.
ubij śmietanę trzepaczką razem z solą, pieprzem, startym serem i koperkiem. Po dwudziestu minutach pieczenia wyjmujemy liść z cukinią i zalewamy sosem śmietanowym. Dopiec do gotowości.
gotową cukinię układamy na talerzu i posypujemy zmiażdżonym czosnkiem. Następnie udekoruj gałązkami koperku i pietruszki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g