skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do przygotowania profiteroles
Krok 2:
W małym rondlu podgrzej wodę i dodaj olej i sól
Krok 3:
Doprowadzić mieszaninę do wrzenia
Krok 4:
Wsyp mąkę i szybko wymieszaj. Lepiej mieszać drewnianą łyżką. Schłodzić gorące ciasto, ale nie do zimna. Jajka są trudniejsze do wprowadzenia do zimnego ciasta.
Krok 5:
Rozbij jajka do osobnego pojemnika i lekko ubij.
Krok 6:
Mieszankę jajeczną w porcjach włożyć do ciasta, dokładnie mieszając jajka drewnianą łyżką
Krok 7:
Ciasto nie powinno być płynne.
Krok 8:
Na blasze do pieczenia wysmarowanej olejem i posypanej mąką ułożyć profiteroles. Możesz użyć strzykawki do ciasta lub położyć łyżeczkę, zanurzając ją w wodzie.
Krok 9:
Wyślij profiteroles do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni przez 45-60 minut.
Krok 10:
Profiteroles wyjmij i ostudź.
Krok 11:
Podczas pieczenia profiteroles przygotowujemy krem . Pocieramy jajko, mąkę i cukier.
Krok 12:
Wlej mleko, wymieszaj.
Krok 13:
Podgrzej mieszaninę ciągle mieszając, aż pojawią się pierwsze bąbelki, dodaj kawałek oleju, wymieszaj i ostudź.
Krok 14:
Schłodzone profiterole wypełniamy kremem
Krok 15:
I delektuj się najdelikatniejszym arcydziełem cukierniczym..
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g