bułeczki francuskie z cukrem drożdżowym
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
zaczynamy od wzięcia rozmrożonej warstwy gotowego drożdżowego ciasta francuskiego i rozwałkowania. Pokrój ciasto na równe kwadraty (około 10x10 centymetrów) i rozłóż na nich nadzienie orzechowe. Aby to zrobić, ubij białka w gęstą pianę, wymieszaj z mąką, mielonymi orzechami, skórką z cytryny i wanilią. Następnie złóż warstwę ciasta na pół i dobrze ściśnij krawędzie, aby nadzienie nie wyciekło. Teraz kładziemy nasze bułki na uprzednio posmarowanej masłem blasze do pieczenia i smarujemy bułki jajkiem. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal / 100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Ciasto francuskie drożdżowe - 362 kcal/100g