skład / składniki
metoda gotowania
1. Wcześniej wyjmujemy masło, aby było miękkie i pocieramy je połową porcji cukru pudru. Wymieszaj z żółtkiem i wanilią. Przesiej mąkę do ciasta i zagniataj. Odstawiamy do lodówki na 10 minut. Następnie rozwałkuj na warstwę i włóż do naczynia do pieczenia. Odetnij dodatkowe krawędzie nożem. Wkładamy do lodówki na pół godziny, ciasto powinno ostygnąć. Widelcem wykonujemy nakłucia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na dziesięć minut, gotujemy w 180 stopniach.
2. Wymieszaj wszystkie składniki do wypełnienia i ubij trochę trzepaczką, aż powstanie jednorodna masa.
3. Rozłóż wiśnie bez pestek (wcześniej rozmrożone) w gotowej formie i wlej śmietanę.
4. Zmniejszamy ogień w piekarniku do 160 stopni i pieczemy ciasto, gdy wypełnienie zgęstnieje, po około 30-40 minutach wyjmujemy ciasto i pozwalamy mu ostygnąć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g
- Mrożona wiśnia - 46 kcal/100g