Sałatka z topionym serem jajka i czosnek

Prosty, sycący, łatwy, pyszny, z niedrogich składników! Sałatka z topionym serem, jajkami i czosnkiem to świetna opcja budżetowa na dzień powszedni. Gotuje się szybko, najdłużej jest gotować ziemniaki. Ale podczas gotowania pokrój resztę żywności. Pozostaje tylko doprawić majonezem - a sałatka jest gotowa.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 55 % 18 g
węglowodany 21 % 7 g
165 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z topionym serem, jajkami i czosnkiem? Bardzo proste i szybkie! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź duże wybrane jajka. Jeśli jajka są małe, lepiej wziąć 3 sztuki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przetrzyj topiony ser na średniej lub drobnej tarce. Aby ułatwić tarcie sera, najpierw włóż je do zamrażarki na 20 minut. Serki powinny być gęste, w brykietach (" przyjaźń "," Bursztyn & quot;). Miękki ser topiony nie zadziała tutaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki ugotować w skórce do miękkości, schłodzić i obrać. Pokrój ziemniaki w drobną kostkę. Ważne jest, aby nie rozgotować ziemniaków, powinny być gotowe, ale nie ugotowane. Gotowane ziemniaki nie zachowują kształtu i zamieniają się w owsiankę podczas krojenia i mieszania sałatki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Pokrój w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ogórki umyć i pokroić w drobną kostkę. Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie jest konieczna do cięcia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie umyj wszystkie warzywa, osusz. Pokrój zieloną cebulę w pierścienie. Drobno posiekaj koperek. Oprócz tych ziół możesz wziąć pietruszkę, kolendrę, bazylię, ogólnie dowolne warzywa do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W salaterce połącz starty ser topiony, ziemniaki, jajka, ogórek i czosnek przepuszczony przez prasę. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo dodać sól i pieprz do sałatki, ale zwykle nie dodaję przypraw do sałatek z majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dopraw sałatkę majonezem i delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie przytłoczyć jajek i ziemniaków.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ustaw pierścień do gotowania na talerzu, włóż do niego gotową sałatkę i ubij. Mam pierścień o średnicy 16 cm, więc sałatka okazała się dość wysoka. W razie potrzeby możesz po prostu podać sałatkę w salaterce. Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przed podaniem zdejmij pierścień do gotowania, udekoruj sałatkę połówkami pomidorków koktajlowych, ogórków i ziół. Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g

Podobne przepisy