skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z topionym serem, jajkami i czosnkiem? Bardzo proste i szybkie! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź duże wybrane jajka. Jeśli jajka są małe, lepiej wziąć 3 sztuki.
Krok 2:
Przetrzyj topiony ser na średniej lub drobnej tarce. Aby ułatwić tarcie sera, najpierw włóż je do zamrażarki na 20 minut. Serki powinny być gęste, w brykietach (" przyjaźń "," Bursztyn & quot;). Miękki ser topiony nie zadziała tutaj.
Krok 3:
Ziemniaki ugotować w skórce do miękkości, schłodzić i obrać. Pokrój ziemniaki w drobną kostkę. Ważne jest, aby nie rozgotować ziemniaków, powinny być gotowe, ale nie ugotowane. Gotowane ziemniaki nie zachowują kształtu i zamieniają się w owsiankę podczas krojenia i mieszania sałatki.
Krok 4:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Pokrój w drobną kostkę.
Krok 5:
Ogórki umyć i pokroić w drobną kostkę. Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie jest konieczna do cięcia.
Krok 6:
Dokładnie umyj wszystkie warzywa, osusz. Pokrój zieloną cebulę w pierścienie. Drobno posiekaj koperek. Oprócz tych ziół możesz wziąć pietruszkę, kolendrę, bazylię, ogólnie dowolne warzywa do smaku.
Krok 7:
W salaterce połącz starty ser topiony, ziemniaki, jajka, ogórek i czosnek przepuszczony przez prasę. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo dodać sól i pieprz do sałatki, ale zwykle nie dodaję przypraw do sałatek z majonezem.
Krok 8:
Dopraw sałatkę majonezem i delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie przytłoczyć jajek i ziemniaków.
Krok 9:
Ustaw pierścień do gotowania na talerzu, włóż do niego gotową sałatkę i ubij. Mam pierścień o średnicy 16 cm, więc sałatka okazała się dość wysoka. W razie potrzeby możesz po prostu podać sałatkę w salaterce. Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę.
Krok 10:
Przed podaniem zdejmij pierścień do gotowania, udekoruj sałatkę połówkami pomidorków koktajlowych, ogórków i ziół. Smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g