Rolada z kurczaka z adjika, grzybami i majonezem
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
wyjmij szkielet z kurczaka, zachowując skórę.
odcinamy część mięsa z niepotrzebnych części, rozprowadzając je na tuszy.
z Adjiki, suchych przypraw, czosnku przygotowujemy sos i smarujemy nim całą tuszę od wewnątrz.
składamy tuszę, wkładamy do rondla i wkładamy na noc do lodówki.
z dwóch jajek robimy omlet i układamy go na tuszy od wewnątrz.
dusić grzyby z cebulą i położyć je na omlecie.
owijamy rolkę i szyjemy nitkami.
roladę z kurczaka kładziemy na blasze do pieczenia szwem do dołu i pieczemy w piekarniku przez około godzinę, po posmarowaniu skóry majonezem.
wyjmujemy rolkę, kładziemy na niej deskę i ładunek na desce.
zostawiamy to do wieczora.
przed podaniem pokrój roladę z kurczaka na porcje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g