zapiekanka z mielonym mięsem i kapustą

pożywne, ale łatwe danie na rodzinny obiad! Zapiekanka z mięsem mielonym i kapustą to specjalne danie. Jest jednocześnie pożywny i lekki. Przepis na tę zapiekankę przeczytałam w jakimś czasopiśmie. Przez długi czas wątpiłem, czy gotować, czy nie, ponieważ moja rodzina nie lubi kapusty. Ale okazało się, że w tym daniu kapusta poszła z hukiem. Przygotujmy więc razem zapiekankę z mięsem mielonym i kapustą.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 6 g
tłuszcze 60 % 15 g
węglowodany 16 % 4 g
179 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
najpierw musisz zająć się warzywami. Weź cebulę. Oczyść go i drobno posiekaj. Weź marchewki. Wyczyść go również i zetrzyj na tarce ze średnimi otworami. Następnie zacznij przetwarzać kapustę, którą należy posiekać. Następnie umieść patelnię na kuchence. Usmaż na nim cebulę. Połóż po nim mięso mielone. Sól i pieprz, jak chcesz. Smaż przez 20 minut. Na innej patelni usmaż marchewki z kapustą. Następnie wlej trochę wody i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. W tym czasie zetrzyj ser na tarce z drobnymi otworami. Następnie weź naczynie do pieczenia. Posmaruj go olejem. Połóż połowę kapusty na dnie. Posmaruj kwaśną śmietaną. Na nią mięso mielone. Posmaruj kwaśną śmietaną. Potem znowu kapusta i znowu mięso mielone. Posmaruj wszystko kwaśną śmietaną. Na koniec posyp serem. Piec w piekarniku przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy