skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do gotowania gołąbków. Pieczarki, cebula, marchew, kapusta obieramy, myjemy.
Krok 2:
Sortujemy ryż, usuwając zepsute lub uszkodzone ziarna, a także wszelkie małe śmieci. Następnie wrzucamy go do durszlaka z drobną siatką, myjemy pod zimną bieżącą wodą z kurzu i innych zanieczyszczeń i wrzucamy do głębokiej patelni. Napełnij pojemnik ryżem wodą: na 2 szklanki ziaren - 2 litry wody. Umieść patelnię z ryżem na średnim ogniu. Po zagotowaniu płynu, od czasu do czasu mieszając ryż łyżką stołową, gotuj przez 10 minut.
Krok 3:
Podczas gotowania ryżu kładziemy głęboki garnek wypełniony do połowy wodą na kuchence. W tym czasie myjemy liście kapusty pod strumieniem zimnej bieżącej wody, strząsamy z nich wodę. Gdy woda w garnku się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego. Zanurz pierwszą partię liści kapusty we wrzącej wodzie i odstaw na 1-2 minuty.do miękkości.
Krok 4:
Za pomocą łyżki cedzakowej ostrożnie wyjmij liście z patelni, przenieś do durszlaka, aby woda spłynęła z liści. Blanszujemy więc wszystkie liście kapusty, wyjmujemy każdą partię, schładzamy.
Krok 5:
Po 10 minutach wyjmij patelnię z ryżem z pieca i spuść jej zawartość do durszlaka. Spłucz do połowy gotowy ryż pod zimną bieżącą wodą, pozostaw go w tym samym pojemniku na 2-3 minuty, aby resztki wody spłynęły, a następnie wrzuć do głębokiej miski. Nie można myć ryżu pod bieżącą wodą, ale po prostu pozwolić, aby nadmiar wody spłynął, wlewając go do durszlaka. Jeśli to zrobisz, później nadzienie do gołąbków będzie lepiej zachować swój kształt bez kruszenia!
Krok 6:
Pokrój cebulę w kostkę o wymiarach około 1x1 cm, grzyby w małe kostki o wymiarach nie większych niż 5x5 cm, wlej do osobnych pojemników. Trzy marchewki na grubej lub średniej tarce.
Krok 7:
Usmaż przygotowane grzyby w rozgrzanym oleju i gotuj na wolnym ogniu, mieszając łopatką kuchenną, aż wilgoć całkowicie odparuje. Gdy płyn wyparuje, lekko smaż pieczarki dosłownie przez 1 minutę. Następnie przenosimy je do głębokiej miski, aby ostygły.
Krok 8:
Pozostaw patelnię na włączonym piecu i dodaj do niej 2 łyżki oleju roślinnego. Rozłóż posiekaną cebulę na patelni. Następnie dodaj marchewki do cebuli i smaż je razem, aż będą miękkie. Podczas smażenia warzyw nie zapomnij ich okresowo mieszać. Gdy warzywa będą miękkie, przenieś je do miski na smażone grzyby. Odłóż patelnię na chwilę na bok.
Krok 9:
Do miski z duszonymi warzywami Wprowadzamy lekko ugotowany ryż, wbijamy tam jajko kurze dla lepkości, dodajemy do smaku sól, mielony czarny pieprz i suche przyprawy do smaku, aby uzyskać bogatszy smak.
Krok 10:
Wymieszaj wszystkie składniki nadzienia łyżką stołową, aż będą gładkie , w razie potrzeby posmakuj-dodaj więcej przypraw i ponownie wymieszaj.
Krok 11:
W każdym blanszowanym liściu kapusty odcinamy zgrubienia od strony miejsca, w którym znajdował się pień. W razie potrzeby pogrubione miejsca pozostałe na liściach kapusty, których nie można przyciąć, ostrożnie bij młotkiem kuchennym. Następnie bierzemy po kolei każdy arkusz, kładziemy go na desce do krojenia i kładziemy 2 obfite łyżki nadzienia na środku.
Krok 12:
Następnie przykryj nadzienie jednym z boków liścia kapusty, a następnie zegnij liść po bokach i zwiń go rolką.
Krok 13:
W ten sam sposób robimy resztę gołąbków. Jeśli arkusze są zbyt duże i chcesz uzyskać mniejsze gołąbki, pokrój każdy duży liść na 2 identyczne części, wzdłuż środkowej żyły. I umieść nadzienie osobno w każdej połowie arkusza. Ale nie 2 łyżki. łyżki, ale mniej nadzienia trafi do każdej kapusty. Tak więc z każdej połowy liścia uformuj mały Gołąbek.
Krok 14:
Spowoduje to od 3 do 4 liści kapusty (zbyt małych lub rozdartych). Kawałki liści kapusty i te pozostałe arkusze układamy w całości lub siekamy na środkowe kawałki, kładziemy na dnie głębokiego kotła. Na nich, w kilku warstwach, szczelnie układamy wszystkie nasze gołąbki. Kilka arkuszy kapusty można umieścić na kapuście.
Krok 15:
Następnie umieść patelnię, na której duszono warzywa, na średnim ogniu, wlej do niej 1,5 litra wody, zagotuj. Po ugotowaniu dodaj 200 gramów koncentratu pomidorowego, 1 łyżkę cukru, sól do smaku, czarny pieprz i liście laurowe. Wymieszaj łyżką, gotuj dressing przez 1 minutę. i wlej go do kotła z gołąbkami. Jeśli płyn nie pokrył ich całkowicie, dodaj trochę więcej wody do kotła i umieść go na średnim ogniu.
Krok 16:
Gdy opatrunek ponownie się zagotuje, zmniejsz ogień pod kotłem, przykryj go pokrywką, aby pozostała mała szczelina, gotuj na wolnym ogniu gołąbki przez 1-1 godziny. Następnie wyłącz piec, pozwól gotowemu naczyniu parzyć przez 10 minut. Gołąbki z grzybami podawane są na gorąco. Możesz je uzupełnić kwaśną śmietaną lub śmietaną, posypać posiekanymi ziołami lub zieloną cebulą. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g