zupa kapuściana na odchudzanie

Łatwa zupa jarzynowa na dni postu! Wiele osób, które znają dietę z pierwszej ręki, prawdopodobnie wie o takim" cudownym " daniu, jak zupa z kapusty. Istnieje kilka odmian jego przygotowania, ale klasyczny przepis obejmuje tylko świeże warzywa. Zatrzymajmy się na nim.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 67 % 2 g
11 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. W sezonie żniw to danie dietetyczne okazuje się bardzo budżetowe, zwłaszcza jeśli wszystkie warzywa pochodzą z ich witryny. Obieramy białą kapustę z górnych suchych liści, kroimy ją na małe kawałki, nie ma potrzeby rozdrabniania kapusty zbyt drobno. Uważa się, że osoba będzie żuć duże kawałki kapusty dłużej, dzięki czemu nasycenie nastąpi szybciej, mniej zostanie zjedzone i otrzymane kalorie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Myjemy marchewki, myjemy (jeśli marchewki pochodzą tylko z ogrodu, wystarczy je pocierać sztywną szczotką), kroimy w plasterki, jeśli marchewki nie są duże, duże-w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i podobnie pokrój w kostkę. Zamiast cebuli można użyć porów, które są delikatniejsze w smaku. Drobno posiekaj seler, możesz użyć innych świeżych ziół do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj paprykę i pomidory, usuń strąk nasienny z papryki, przymocuj łodygę do pomidorów, pokrój miąższ w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej czystą przefiltrowaną wodę do rondla, podpal patelnię. Gdy woda się zagotuje, wrzuć do niej kapustę, marchewkę. Gotuj przez około 7 minut na średnim ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cebulę, paprykę, pomidory, seler. Kontynuuj gotowanie przez około 10 minut. Dodaj przyprawy do smaku. Nie zaleca się dodawania soli do tej zupy, ponieważ zatrzymuje wilgoć w organizmie i zapobiega utracie wagi, ale jeśli naprawdę chcesz, możesz dodać szczyptę soli, aby zrównoważyć smak.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do tej zupy dodaje się taką przyprawę jak curry, pomaga schudnąć, ale nie jestem fanem smaku tej przyprawy, więc dodałem szczyptę zmielonego czarnego pieprzu. Możesz dodać ząbek czosnku, który przeszedł przez prasę, aby uzyskać smak. Gotuj zupę przez około 10 minut, wyłącz ogień, pozwól zupie parzyć pod pokrywką przez 15 minut. Podawaj zupę dietetyczną do stołu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz ty i ja wiemy, jak zrobić zupę kapuścianą na odchudzanie! Smacznego!

niektóre panie, które siedzą na diecie i zawierają tę zupę w menu, zalecają spożywanie z nią gotowanych jajek lub gotowanego ryżu. Ale wydawało mi się, że ta zupa jest bardzo satysfakcjonująca jako niezależne danie i zaspokaja głód przez długi czas bez żadnych dodatków.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy