skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kurczakiem, groszkiem, jajkiem i ogórkiem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Jako mięso z kurczaka możesz użyć filetów z piersi lub filetów z podudzia. Kurczaka można gotować, smażyć lub wędzić. Zrobię sałatkę z gotowanego kurczaka. Ogórki mogą być używane zarówno świeże, jak i marynowane. Będę gotować ze świeżych. Umyj je pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Otwórz słoik z groszkiem i spuść z niego płyn.
Krok 2:
Gotuj jajka wcześniej we wrzącej wodzie przez 7-9 minut. Następnie spuść gorącą wodę i zalej jajka zimną wodą, aby ostygły. Pierś z kurczaka należy również gotować we wrzącej wodzie przez 20-25 minut. Trochę soli. Następnie ostudź kurczaka.
Krok 3:
Pokrój Schłodzone mięso z kurczaka w drobną kostkę i przenieś do miski, w której ugotujesz sałatkę.
Krok 4:
Pokrój ogórki i dodaj do miski do kurczaka wraz z groszkiem.
Krok 5:
Jajka na twardo obierz i pokrój natychmiast w miskę.
Krok 6:
Dopraw sałatkę odrobiną majonezu i wymieszaj, aby równomiernie wymieszać składniki. W razie potrzeby do takiej sałatki można dodać trochę świeżych ziół. Przenieś gotową sałatkę do salaterki i podawaj. Smacznego!
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g