Sałatka z kurczaka z zielonym groszkiem ogórkiem i jajkiem

od zwykłych produktów, łatwe-święto każdego dnia! Sałatka z kurczakiem z zielonym groszkiem z ogórkiem i jajkiem jest przygotowywana dość prosto i szybko. Okazuje się, że jest jasny i bardzo smaczny. Możesz doprawić go majonezem lub jogurtem naturalnym. Nadaje się na święta i rodzinne kolacje!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 11 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 13 % 3 g
135 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kurczakiem, groszkiem, jajkiem i ogórkiem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Jako mięso z kurczaka możesz użyć filetów z piersi lub filetów z podudzia. Kurczaka można gotować, smażyć lub wędzić. Zrobię sałatkę z gotowanego kurczaka. Ogórki mogą być używane zarówno świeże, jak i marynowane. Będę gotować ze świeżych. Umyj je pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Otwórz słoik z groszkiem i spuść z niego płyn.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj jajka wcześniej we wrzącej wodzie przez 7-9 minut. Następnie spuść gorącą wodę i zalej jajka zimną wodą, aby ostygły. Pierś z kurczaka należy również gotować we wrzącej wodzie przez 20-25 minut. Trochę soli. Następnie ostudź kurczaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój Schłodzone mięso z kurczaka w drobną kostkę i przenieś do miski, w której ugotujesz sałatkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ogórki i dodaj do miski do kurczaka wraz z groszkiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka na twardo obierz i pokrój natychmiast w miskę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dopraw sałatkę odrobiną majonezu i wymieszaj, aby równomiernie wymieszać składniki. W razie potrzeby do takiej sałatki można dodać trochę świeżych ziół. Przenieś gotową sałatkę do salaterki i podawaj. Smacznego!

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy