skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z białej brzozy z kurczakiem i suszonymi śliwkami? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Wcześniej gotuj filet z kurczaka w osolonej wodzie do miękkości (gotuj przez około 15-25 minut od momentu zagotowania bulionu), ostudź i drobno posiekaj nożem.
Krok 2:
Grzyby do sałatki możesz użyć dowolnych: pieczarek lub leśnych, smażonych, solonych lub marynowanych, które lubisz najbardziej. W każdym przypadku oczywiście otrzymasz nowy, ciekawy smak. Jeśli używasz smażonych grzybów, możesz dodać pikle dla kontrastu smaku. Mam słone grzyby, więc nie dodałem ogórków. Drobno posiekaj grzyby nożem.
Krok 3:
Opłucz suszone śliwki pod bieżącą wodą, zalej wrzącą wodą przez dwie minuty, aby spuchły i zmiękły. Spuść wodę. Pokrój suszone śliwki w małe kostki lub paski. Pozostaw kilka pasków do dekoracji sałatki.
Krok 4:
Umyj ziemniaki, ugotuj w mundurze (możesz sprawdzić gotowość widelcem). Ostudź ziemniaki, obierz je i zetrzyj na średniej lub grubej tarce.
Krok 5:
Obierz cebulę. Pokrój go w drobną kostkę. Możesz użyć cebuli sałatkowej, nie ma silnej goryczy. Zwykłą cebulę, jeśli wydaje się gorzka, można marynować w occie lub zalać wrzącą wodą po pokrojeniu.
Krok 6:
Jaja kurze ugotuj na twardo (gotuj przez około 10 minut od zagotowania wody). Schłodzić jaja kurze w zimnej wodzie, obrać je ze skorupy. Oddziel białka od żółtek i zetrzyj je pojedynczo.
Krok 7:
Zacznij układać warstwową sałatkę. Możesz użyć pierścienia do gotowania lub po prostu ułożyć sałatkę warstwami w głębokiej salaterce. Połóż śliwki pierwszą warstwą, posmaruj cienką warstwą majonezu. Następnie zbierz sałatkę w następującej kolejności: filet z kurczaka, grzyby, cebula, starte ziemniaki. Posmaruj każdą warstwę majonezem. W razie potrzeby możesz zmienić kolejność warstw, smak się nie zmieni.
Krok 8:
Ułóż jaja kurze jako ostatnie: na środku żółtko i brzeg białka. Za pomocą majonezu, pozostałych suszonych śliwek i świeżej pietruszki narysuj brzozę na powierzchni sałatki. Pozwól sałatce namoczyć się w lodówce i podawaj. Smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g