skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować zupę grzybową? Przygotuj wskazane składniki. Szczególnie należy zwrócić uwagę na świeżość grzybów i jakość masła. Wziąłem krem 20%, ale możesz wziąć mniej tłuszczu.
Krok 2:
Boczniaki mają bardzo twarde (gumowe) nogi, więc w samej zupie będą używane tylko do przygotowania bulionu. Grzyby bardzo dobrze opłucz pod bieżącą wodą, odetnij czapki. Włóż tylko nogi grzybów do rondla, zalej wodą i gotuj przez 10-15 minut od momentu wrzenia.
Krok 3:
Ziemniaki dokładnie umyj, obierz i pokrój. Zupa z ziemniakami będzie puree, więc wielkość pokrojonych ziemniaków wpłynie tylko na całkowity czas gotowania zupy.
Krok 4:
Pokrój czapki grzybowe na małe lub średnie kawałki. Drobno posiekaj cebulę.
Krok 5:
Na patelni roztop masło, podsmaż trochę posiekanej cebuli. Dodaj pokrojone boczniaki i smaż na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż grzyby się ugotują.
Krok 6:
Z garnka, w którym gotowano bulion grzybowy, wyjmij nogi boczniaka i włóż pokrojone ziemniaki. Gotuj, aż ziemniaki się ugotują, dodając sól i pieprz do smaku.
Krok 7:
W garnku z gotowymi ziemniakami dodaj boczniaki smażone do miękkości, wlej śmietanę i zagotuj zupę. Sprawdź sól i pieprz, w razie potrzeby dodaj przyprawy.
Krok 8:
Przygotuj zupę za pomocą blendera zanurzeniowego i możesz podawać, dodając do woli smażone grzyby, świeże zioła lub grzanki z białego chleba.
zupy grzybowe, bez względu na to, z jakich grzybów są ugotowane, są bardzo aromatyczne. A tłuczone zupy są nie tylko smaczne, ale także bardzo satysfakcjonujące. Taka prosta zupa z boczniaków jest idealna na rodzinny obiad, szczególnie w sezonie zimowym. Oczywiście boczniaki można zastąpić pieczarkami, ale warto przynajmniej raz ugotować zupę z tymi grzybami: może z nimi zupa będzie dla ciebie smaczniejsza.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Boczniaki marynowane - 23 kcal/100g
- Boczniaki świeże - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g