skład / składniki
metoda gotowania
to nie przypadek, że bułki z węgorzem są uważane za jedne z najsmaczniejszych. Ale zamiast kupować je w sklepie lub zamawiać w barze sushi kuchni japońskiej, możesz spróbować ugotować je samodzielnie. Wszystko, co jest do tego potrzebne: niezbędny przepis kulinarny, wolny czas i pragnienie. Ale na lunch lub kolację będziesz miał w domu pyszne jedzenie.
ryż gotujemy, jak to zwykle robi się w przypadku sushi i bułek - w niewielkiej ilości wody na małym ogniu (jedna szklanka ryżu to szklanka wody i kolejna łyżka stołowa). Kładziemy nori na macie, zanurzamy ręce w przygotowanej wodzie z octem i rozprowadzamy ryż równą warstwą, pozostawiając odkrytą powierzchnię o grubości jednego cm w pobliżu krawędzi glonów. Węgorz i ogórek kroimy w cienkie, podłużne paski i układamy na ryżu. Wyrównujemy powierzchnię, aby rolka miała tę samą grubość. Teraz zwijamy rolkę, zagęszczając ją. To wszystko, nasze jedzenie jest gotowe, każda bułka jest cięta na sześć kawałków i podawana z sosem, imbirem lub wasabi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal / 100g
- Nori - 3 kcal/100g
- Węgorz wędzony - 326 kcal/100g
- Węgorz morski świeży - 93 kcal/100g
- Węgorz świeży - 332 kcal/100g
- Wasabi - 143 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g