Sushi Rolls z węgorzem w domu

klasyczny przepis, który nigdy cię nie zawiedzie!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 21 % 8 g
węglowodany 64 % 25 g
190 kcal
IG: 12 / 88 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

to nie przypadek, że bułki z węgorzem są uważane za jedne z najsmaczniejszych. Ale zamiast kupować je w sklepie lub zamawiać w barze sushi kuchni japońskiej, możesz spróbować ugotować je samodzielnie. Wszystko, co jest do tego potrzebne: niezbędny przepis kulinarny, wolny czas i pragnienie. Ale na lunch lub kolację będziesz miał w domu pyszne jedzenie.
ryż gotujemy, jak to zwykle robi się w przypadku sushi i bułek - w niewielkiej ilości wody na małym ogniu (jedna szklanka ryżu to szklanka wody i kolejna łyżka stołowa). Kładziemy nori na macie, zanurzamy ręce w przygotowanej wodzie z octem i rozprowadzamy ryż równą warstwą, pozostawiając odkrytą powierzchnię o grubości jednego cm w pobliżu krawędzi glonów. Węgorz i ogórek kroimy w cienkie, podłużne paski i układamy na ryżu. Wyrównujemy powierzchnię, aby rolka miała tę samą grubość. Teraz zwijamy rolkę, zagęszczając ją. To wszystko, nasze jedzenie jest gotowe, każda bułka jest cięta na sześć kawałków i podawana z sosem, imbirem lub wasabi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal / 100g
  • Nori - 3   kcal/100g
  • Węgorz wędzony - 326   kcal/100g
  • Węgorz morski świeży - 93   kcal/100g
  • Węgorz świeży - 332   kcal/100g
  • Wasabi - 143   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g

Podobne przepisy