skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić owsiankę, opłucz kaszę gryczaną. Napełnij go wodą w stosunku 1/2. Woda powinna być 2 razy większa. Podpal i zagotuj. Trochę soli. Przykryj garnek pokrywką i zrób najmniejszy ogień.
Krok 2:
Gotuj kaszę gryczaną, aż zniknie cała woda. Okresowo za pomocą łyżki odsuń kaszę gryczaną od krawędzi i sprawdź.
Krok 3:
Warzywa: cebulę i marchewkę obrać i umyć pod bieżącą wodą. Drobno posiekaj cebulę.
Krok 4:
Zetrzyj marchewki na średniej tarce.
Krok 5:
Rozgrzej patelnię i wlej trochę oleju roślinnego. Smaż posiekaną cebulę i marchewkę przez 1-2 minuty. Otwórz słoik gulaszu i dodaj jego zawartość do patelni. Wszystko dobrze wymieszaj i usmaż, aby tłuszcz z gulaszu się stopił.
Krok 6:
Następnie dodaj gotową kaszę gryczaną na patelnię. Wymieszaj i dobrze wszystko rozgrzej. Ułóż na talerzach i podawaj. Smacznego!
starożytni Słowianie uważali kaszę gryczaną za pokarm bohaterów. To" gryka " zaczęła nazywać się tylko w Rosji. W Europie Zachodniej nazywano ją zbożem saraceńskim.
arystokraci uważali tę owsiankę za pożywienie zwykłych ludzi, ale wtedy nie zdawali sobie sprawy, ile z niej korzyści.
teraz wiele wiadomo o zaletach gryki. Jest bardzo bogaty w różne witaminy i minerały, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm.
kasza gryczana jest często stosowana w żywieniu dietetycznym. Jest zalecany dla dzieci, sportowców, kobiet w ciąży i karmiących, osób starszych.
kasza gryczana praktycznie nie zawiera węglowodanów, dlatego jest niezbędna dla osób z cukrzycą.
kasza gryczana jest dobra sama w sobie, jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych. Można go przygotować w mleku, dodając trochę cukru. W tej formie stanie się prawdziwym deserem, którego nikt nie może odmówić.
potrawy z gryki można znaleźć w kuchni różnych narodów świata. To świadczy o jego dużej popularności.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Gulasz wieprzowy - 349 kcal/100g