gryka, gryka, gryka, kasza gryczana - reaguje na którąkolwiek z tych nazw)) pomimo szerokiej popularności w naszym kraju, ta kasza urodziła się daleko na Wschodzie. I stało się to gdzieś w górach Nepalu i Indii na długo przed naszą erą. Później, gdy rozkwitła Cywilizacja grecka, Greca przeniosła się tam. I to greccy wynalazcy nadali jej obecną nazwę - "greckie kasze". Lub w skrócie "Grecha".
wraz z rozwojem technologii w XX wieku, kiedy naukowcom udało się dokładniej określić skład niektórych produktów, ta kasza otrzymała tytuł królowej wśród swoich produktów. Najwyraźniej świat naukowy był pod wrażeniem zawartości białek, witamin i pierwiastków śladowych.
najczęściej kasza gryczana znajduje się w przepisach z tymi pięcioma produktami:
ta kasza jest przetwarzana na różne sposoby, zamieniając się w różne rodzaje: jądro, sekcja, przebił, smoła, mąka. Ludzie nauczyli się go używać prawie bez odpadów - nawet łuski z ziaren wypełniają poduszki lecznicze.
Jak wybrać odpowiednią kaszę gryczaną
jeśli chcesz skosztować prawdziwej gryki, w której wszystkie jej właściwości są maksymalnie zachowane, Kup tę, która wygląda mniej reprezentacyjnie. Będzie blady, nieokreślony, zwłaszcza w porównaniu z jasnym, smażonym. To nie zostało przetworzone zbyt mocno, pozostało "żywe". Może nawet kiełkować.
Jak gotować kaszę gryczaną
do przystawek i kaszy gryczanej gotuje się w stosunku 1:2, gdzie 1 to kasza, a 2 to woda. Oznacza to, że musisz wziąć dwa razy więcej wody. Nie zamykaj pokrywy. W procesie gotowania cała woda dostanie się do pary, pozostanie bujna owsianka. Spróbuj dodać łyżkę oleju roślinnego do wody - poczujesz różnicę.