skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przygotowania potrzebne są: dwadzieścia cztery kawałki małego ciasta waflowego "brizoli", dwa jaja kurze, siedemdziesiąt gramów sera mozzarella i trzy gramy koperku (waga posiekanych liści bez grubej części).
Krok 2:
Drobno posiekaj koperek. Pokrój mozzarellę o grubości 5 mm z bokami o wymiarach około dwóch na dwa centymetry.
Krok 3:
Rozbij dwa jajka do głębokiego pojemnika i ubij widelcem, aż będą gładkie, lekko posolone do smaku.
Krok 4:
Na jedną porcję potrzebne są cztery ciasta waflowe, dwa na górze i dwa na dole. Połóż kawałek mozzarelli i trochę koperku na środku.
Krok 5:
Ostrożnie zanurz obrabiany przedmiot w jajku po obu stronach. Dzięki zastosowaniu czterech gofrów , zamiast dwóch, obrabiany przedmiot nie odtłuszcza się i zachowuje swój kształt w gotowej formie.
Krok 6:
Smażyć na talerzach grillowych z zamkniętą pokrywką (wstępnie nasmarować talerze olejem roślinnym) 4min przy mocy urządzenia 1000 Watów (zorientuj się na Gadżet).
Krok 7:
Podawaj natychmiast, na gorąco. Chociaż schłodzone jest również pyszne! Smacznego!
zwracam uwagę na prosty i łatwy sposób na urozmaicenie codziennego menu, przygotowując brizoli waflowe z mozzarellą w multipekarze na śniadanie lub podwieczorek.
takie waflowe bryzole z serem i koperkiem są przygotowywane w ciągu kilku minut, a nawet małe dziecko poradzi sobie z tym daniem ze względu na złożoność (oczywiście nie bez opieki rodziców podczas pracy z urządzeniem elektrycznym).
po ugotowaniu według mojego przepisu na wyjściu otrzymasz miękkie, lekko gumowe gofry z nadzieniem serowym, w którym koperek podkreśla kremowy smak mozzarelli swoją dyskretną świeżością.
podawaj na brizolach lekką sałatkę warzywną ze świeżych, soczystych warzyw i filiżankę mocnej kawy. Również przekąska waflowa będzie pysznie połączona jako przekąska ze słodką herbatą.
Brizoli z mozzarellą nadaje się do wegetariańskiego menu i zwolenników dobrego odżywiania.
takie śniadanie zapewni Ci dobry nastrój na cały nadchodzący dzień.
gotuj w radości!
moja technika nazywa się grill kanapkowy o mocy 1000 Watów, jeśli masz mulmaker z wyjmowanymi dyszami i mniejszą mocą-zmieniaj czas gotowania zgodnie z instrukcją.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Ciasta waflowe - 341 kcal/100g