skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszne karmelizowane gruszki na patelni? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Wybierz gruszki, które są gęste, a nie miękkie. Miękkie gruszki szybko się gotują i tracą swój kształt. Mam gruszki opat.I próbujesz według własnego gustu. Możesz dodać laskę cynamonu do karmelu do aromatyzowania (Krok 4). Mam kremowy likier, ale możesz użyć dowolnego innego likieru, wina lub syropu bezalkoholowego według własnych upodobań. Lub w ogóle nic nie dodawać.
Krok 2:
Na początek przygotuj karmel. Wlej cukier na patelnię i rozpuść na małym ogniu, aż będzie lekko złoty. Ten proces jest długi, dokładnie 10-15 minut, więc musisz uzbroić się w cierpliwość. Nie ma potrzeby mieszania masy, ponieważ cukier przylgnie do łopatki i zbierze się w gęste grudki, które później będą trudne do złamania. Maksimum, co możesz zrobić, to przesunąć patelnię w górę iw dół bez odrywania się od pieca.
Krok 3:
Gdy cukier się rozpuści i nabierze lekkiego złotego koloru, dodaj masło i mieszaj masę, aż będzie gładka. Wszystko należy robić na małym ogniu.
Krok 4:
Gdy cały olej się rozpuści, a masa ponownie zagotuje się, przy ciągłym mieszaniu wlej Likier, a następnie gorącą wodę. Ponownie zagotuj mieszaninę, ciągle mieszając. Gotuj syrop karmelowy na małym ogniu przez około 5-7 minut, aby nadmiar wody odparował, a syrop lekko zgęstniał. Masa powinna być jednorodna, płynna, o pięknym złotym odcieniu.
Krok 5:
Podczas gotowania syropu przygotuj gruszki. Umyj je i obierz. Jeśli jest ogon, zostaw go .
Krok 6:
Pokrój każdą gruszkę wzdłuż na pół i usuń nasiona. Aby zapewnić stabilność, możesz lekko odciąć dno gruszek. W razie potrzeby pokrój kolejną dodatkową gruszkę w najszerszej części na 3 koła o grubości około 1 cm.
Krok 7:
Włóż przygotowane gruszki do syropu i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu obracając. Gruszki powinny stać się miękkie, a syrop karmelowy powinien jeszcze trochę zgęstnieć.
Krok 8:
Gruszki wyjąć z syropu karmelowego i schłodzić. Umieść okrąg gruszki na środku każdego talerza. Umieść na nim 2 połówki gruszek. Same gruszki polać resztkami syropu z patelni. W razie potrzeby karmel można dodatkowo ugotować do dużej gęstości i ciemniejszego koloru.
Krok 9:
W razie potrzeby dodaj trochę sosu jagodowego do deseru. Udekoruj deser świeżymi jagodami, miętą i podawaj. Smacznego!
karmelizowana gruszka spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g