skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec makrelę w powolnej kuchence? Przygotuj niezbędne składniki. Obierz cebulę i opłucz w zimnej bieżącej wodzie. Cytryna będzie potrzebować bardzo małego kawałka, aby skropić rybę sokiem. Umyj również cytrynę i zalej wrzącą wodą. Makrela jest zwykle sprzedawana w postaci zamrożonej. Dlatego daj jej czas na samodzielne rozmrożenie w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Rozmrożoną makrelę Wyczyść. Aby to zrobić, odetnij głowę ryby i wykonaj cięcie na całej dolnej części ryby. Następnie usuń wnętrzności i płetwy. Dobrze spłucz oczyszczoną rybę w wodzie i lekko osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć z niej nadmiar wilgoci.
Krok 3:
Pokrój makrelę na 4 kawałki mniej więcej tego samego rozmiaru. Trochę polej rybę sokiem z cytryny. Do smaku posyp odrobiną soli i przyprawy. Jako przyprawę możesz użyć gotowych zestawów do gotowania ryb. W tej formie pozostaw rybę na 10 minut.
Krok 4:
Gdy ryba trochę się marynuje, zajmij się cebulą. Drobno posiekaj obraną cebulę.
Krok 5:
Wlej trochę oleju roślinnego do miski multicookera i włącz tryb "smażenie" przez 10 minut. Gdy miska jest ciepła i gorąca, włóż do niej posiekaną cebulę. Od czasu do czasu mieszając podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta.
Krok 6:
Po usmażeniu cebuli wyłącz Tryb "smażenie" i włóż kawałki makreli do miski multicookera. Dodaj trochę więcej przypraw i liści laurowych do miski. Możesz dodać kilka groszków ziela angielskiego. Wlej wodę, włóż miskę do wolnowaru i zamknij pokrywkę.
Krok 7:
Włącz tryb "pieczenia" przez 20-35 minut. W tym czasie ryba będzie miała pełny czas na przygotowanie. Jeśli chcesz, możesz gotować ryby w trybie "duszenia", ale wtedy zajmie to więcej czasu-40-60 minut. Różnica polega na tym, że te tryby mają różne temperatury gotowania. Dlatego w trybie "duszenie" ryba będzie gotować dłużej. Skoncentruj się na funkcjach swojej powolnej kuchenki!
Krok 8:
Po określonym czasie Multicooker wyda sygnał dźwiękowy, który powiadomi Cię, że danie jest gotowe.
Krok 9:
Połóż gotową pieczoną makrelę na talerzu i poczęstuj się. Smacznego!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g