makrela pieczona w powolnej kuchence

najsmaczniejszy, apetyczny, prosty, na każdy dzień! Makrela pieczona w powolnej kuchence okazuje się niezwykle aromatyczna, delikatna i bardzo smaczna. Nadaje się do serwowania z dowolnym dodatkiem lub sałatką ze świeżych warzyw. Idealny na rodzinny obiad lub kolację.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 8 g
tłuszcze 45 % 9 g
węglowodany 15 % 3 g
122 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec makrelę w powolnej kuchence? Przygotuj niezbędne składniki. Obierz cebulę i opłucz w zimnej bieżącej wodzie. Cytryna będzie potrzebować bardzo małego kawałka, aby skropić rybę sokiem. Umyj również cytrynę i zalej wrzącą wodą. Makrela jest zwykle sprzedawana w postaci zamrożonej. Dlatego daj jej czas na samodzielne rozmrożenie w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozmrożoną makrelę Wyczyść. Aby to zrobić, odetnij głowę ryby i wykonaj cięcie na całej dolnej części ryby. Następnie usuń wnętrzności i płetwy. Dobrze spłucz oczyszczoną rybę w wodzie i lekko osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć z niej nadmiar wilgoci.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój makrelę na 4 kawałki mniej więcej tego samego rozmiaru. Trochę polej rybę sokiem z cytryny. Do smaku posyp odrobiną soli i przyprawy. Jako przyprawę możesz użyć gotowych zestawów do gotowania ryb. W tej formie pozostaw rybę na 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy ryba trochę się marynuje, zajmij się cebulą. Drobno posiekaj obraną cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej trochę oleju roślinnego do miski multicookera i włącz tryb "smażenie" przez 10 minut. Gdy miska jest ciepła i gorąca, włóż do niej posiekaną cebulę. Od czasu do czasu mieszając podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po usmażeniu cebuli wyłącz Tryb "smażenie" i włóż kawałki makreli do miski multicookera. Dodaj trochę więcej przypraw i liści laurowych do miski. Możesz dodać kilka groszków ziela angielskiego. Wlej wodę, włóż miskę do wolnowaru i zamknij pokrywkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włącz tryb "pieczenia" przez 20-35 minut. W tym czasie ryba będzie miała pełny czas na przygotowanie. Jeśli chcesz, możesz gotować ryby w trybie "duszenia", ale wtedy zajmie to więcej czasu-40-60 minut. Różnica polega na tym, że te tryby mają różne temperatury gotowania. Dlatego w trybie "duszenie" ryba będzie gotować dłużej. Skoncentruj się na funkcjach swojej powolnej kuchenki!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po określonym czasie Multicooker wyda sygnał dźwiękowy, który powiadomi Cię, że danie jest gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż gotową pieczoną makrelę na talerzu i poczęstuj się. Smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy