skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić biszkopt z kremem? Odmierz niezbędne składniki na biszkopt. Powinny mieć temperaturę pokojową. Podgrzej wodę do umiarkowanie gorącej.
Krok 2:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej do szerokiej miski. Mąka zostanie wzbogacona w tlen, co zwiększy wzrost ciasta podczas pieczenia. A biszkopt okaże się bujny i przewiewny.
Krok 3:
Ostrożnie podziel jajka na białka i żółtka. Ani kropla żółtka nie powinna dostać się do białek, w przeciwnym razie nie zostaną ubite.
Krok 4:
Ubij żółtka mikserem elektrycznym, aż będą gładkie, jednocześnie dodając gorącą wodę.
Krok 5:
Bez przerywania ubijania wlej połowę normy cukru do żółtek. Ubijaj z dużą prędkością, aż będzie puszysta, jasna masa.
Krok 6:
W osobnej suchej, beztłuszczowej misce ubij białka. Zacznij ubijać z małą prędkością. Gdy trzepaczki miksera pozostawiają widoczne plamy na powierzchni, wlej pozostały cukier partiami, nie przerywając ubijania. Stopniowo zwiększaj prędkość miksera do maksymalnej. Ubij białka, aż będą gęste, gęste. Pianka białkowa w odwróconej misce powinna być nieruchoma.
Krok 7:
Łopatką, delikatnymi ruchami od góry do dołu, wmieszaj ubite białka do masy żółtkowej.
Krok 8:
Dodaj mąkę przesianą proszkiem do pieczenia w małych porcjach. Wymieszaj ciasto tak ostrożnie i ostrożnie, aby nie zakłócać jego lekkości.
Krok 9:
Ciasto jest jednorodne, puszyste, lekkie.
Krok 10:
Przykryj spód naczynia do pieczenia o średnicy 22-24 cm pergaminem. Ściany formy nie muszą być smarowane. Ostrożnie włóż ciasto do formy, spłaszcz.
Krok 11:
Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180C przez 35-40 minut, aż się zarumieni. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika, ponieważ biszkopt może osiąść z powodu spadku temperatury. Czas pieczenia może być inny, skup się na pracy piekarnika. Schłodzić gotowy biszkopt, wyjąć z formy. Lepiej przygotować biszkopt dzień wcześniej i pozostawić na 10-12 godzin. Miękisz jest zagęszczony, a po pokrojeniu na ciasta biszkopt nie kruszy się zbytnio.
Krok 12:
Jak zrobić krem? Używaj produktów do kremu w temperaturze pokojowej. Wyjmij olej z wyprzedzeniem, aby zmiękł.
Krok 13:
Weź małą patelnię z grubym dnem. Zapewni to bardziej równomierne ogrzewanie podczas przygotowywania kremu. Połącz jajka, cukier i cukier waniliowy w rondlu. Ubij trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 14:
W kilku krokach dodaj mąkę. Ubijaj do uzyskania gładkości bez jednej grudki.
Krok 15:
Wlej mleko do masy jajecznej cienkim strumieniem, mieszając wszystko trzepaczką. Stopniowo dodawaj mleko, dzięki czemu łatwiej będzie uzyskać pełną jednorodność mieszanki.
Krok 16:
Umieść patelnię z mieszanką mleka na średnim ogniu. Ciągle(!) mieszając, podgrzej masę. Bardzo ważne jest, aby nie odchodzić od pieca, aby krem nie przykleił się do dna. Jeśli masa się spali, a jajka się zsiadną, krem zostanie zepsuty.
Krok 17:
Stopniowo krem zacznie gęstnieć. Zmniejsz ciepło do minimum i poczekaj, aż krem się zagotuje. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, a krem zacznie lekko "dmuchać", wyłącz ogrzewanie.
Krok 18:
Krem jest gęsty, jednolity.
Krok 19:
Schłodzić krem do temperatury pokojowej. Mieszaj go od czasu do czasu, aby na powierzchni nie utworzyła się skorupa.
Krok 20:
Włóż miękkie masło do śmietany, dobrze wymieszaj.
Krok 21:
Olej powinien całkowicie zmieszać się ze śmietaną.
Krok 22:
Przykryj krem folią spożywczą & quot; w kontakcie & quot;, aby krem nie wyschł. Możesz włożyć krem do lodówki, wtedy będzie bardziej stabilny i gęsty. Wygodniej jest ułożyć ciasto takim kremem.
Krok 23:
Pokrój biszkopt na ciasta.
Krok 24:
Do namoczenia ciast można użyć dowolnego soku owocowego lub jagodowego. Możesz zrobić lekki syrop cukrowy. Aby to zrobić, wymieszaj wodę z cukrem w stosunku 1:0,5 i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut. Ostudzić syrop. Namocz ciastka biszkoptowe pożądaną impregnacją. Podczas montażu ciasta przykryłem talerz pergaminem. To wygodne. Po ugotowaniu talerz pozostaje czysty.
Krok 25:
Połóż krem na cieście równą warstwą. Przykryj drugim ciastem.
Krok 26:
W ten sposób złóż całe ciasto. Wierzch i boki ciasta posmaruj również kremem. Wstaw deser do lodówki na 5-6 godzin, aby go namoczyć.
Krok 27:
Udekoruj ciasto według uznania przed podaniem. Posypałam boki ciasta startą czekoladą i udekorowałam jagodami i liśćmi melisy. Usuń pergamin, pokrój deser na porcje i podawaj. Smacznego!
wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g