tartaletki z jajkiem

Prosty, ale elegancki, pikantny, tandetny, z ostrzem! Tartaletki z jajkiem i serem to świetna przekąska na świątecznym stole. Można je tematycznie ozdobić, przekształcając w prawdziwe, ale jadalne dzieło sztuki.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 12 g
tłuszcze 50 % 31 g
węglowodany 31 % 19 g
411 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tartaletki? Przygotuj wszystkie składniki. Tartaletki mogą wziąć dowolny rozmiar z ciasta francuskiego lub kruchego. Mam je małe, piaszczyste. Można je kupić lub upiec samodzielnie. Jajka kurze ugotować i schłodzić. Weź domowy majonez.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj ser na średniej tarce. I przenieś go natychmiast do salaterki, w której później wymieszasz masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz jajka na twardo. I zetrzyj je na średniej tarce, dodając do sera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obrany czosnek przełóż przez prasę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W salaterce połącz starte jajka, ser i czosnek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól, pieprz masę i dopraw majonezem. Uważaj jednak na sól! Majonez sam w sobie jest słony, więc sól może nie być potrzebna - spróbuj sałatki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj sałatkę, aż będzie gładka. Jeśli masa okaże się sucha, dodaj więcej majonezu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nadziewaj tartaletki masą jajeczno-serową. Udekoruj je według uznania. Udekorowałam kawałkami czerwonej papryki i listkami bazylii.

bardzo często gotuję taką przekąskę. Czasami dodaję gotowany ryż do nadzienia, aby był bardziej satysfakcjonujący. Czasami konserwy rybne, takie jak sardynki w oleju. Tutaj przedstawiono podstawową wersję nadzienia. Ser można zastąpić topionym.

do pasty serowej można dodać inne składniki, aby zmienić lub wzmocnić smak. Miąższ pomidorów bardzo dobrze pasuje do smaku - przekąska stanie się bardziej soczysta i jaśniejsza na zewnątrz.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal / 100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal / 100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal / 100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Tartaletki - 514   kcal/100g

Podobne przepisy