skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tartaletki? Przygotuj wszystkie składniki. Tartaletki mogą wziąć dowolny rozmiar z ciasta francuskiego lub kruchego. Mam je małe, piaszczyste. Można je kupić lub upiec samodzielnie. Jajka kurze ugotować i schłodzić. Weź domowy majonez.
Krok 2:
Zetrzyj ser na średniej tarce. I przenieś go natychmiast do salaterki, w której później wymieszasz masę.
Krok 3:
Obierz jajka na twardo. I zetrzyj je na średniej tarce, dodając do sera.
Krok 4:
Obrany czosnek przełóż przez prasę.
Krok 5:
W salaterce połącz starte jajka, ser i czosnek.
Krok 6:
Sól, pieprz masę i dopraw majonezem. Uważaj jednak na sól! Majonez sam w sobie jest słony, więc sól może nie być potrzebna - spróbuj sałatki.
Krok 7:
Dobrze wymieszaj sałatkę, aż będzie gładka. Jeśli masa okaże się sucha, dodaj więcej majonezu.
Krok 8:
Nadziewaj tartaletki masą jajeczno-serową. Udekoruj je według uznania. Udekorowałam kawałkami czerwonej papryki i listkami bazylii.
bardzo często gotuję taką przekąskę. Czasami dodaję gotowany ryż do nadzienia, aby był bardziej satysfakcjonujący. Czasami konserwy rybne, takie jak sardynki w oleju. Tutaj przedstawiono podstawową wersję nadzienia. Ser można zastąpić topionym.
do pasty serowej można dodać inne składniki, aby zmienić lub wzmocnić smak. Miąższ pomidorów bardzo dobrze pasuje do smaku - przekąska stanie się bardziej soczysta i jaśniejsza na zewnątrz.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal / 100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal / 100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal / 100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Tartaletki - 514 kcal/100g