skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie składników. W razie potrzeby możesz dodać więcej śmietany oprócz mleka, co sprawi, że deser będzie bardziej satysfakcjonujący i pożywny. Zamiast jagód możesz wziąć czekoladę, kawałki owoców i orzechy do posypania. Ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć do smaku. Żelatynę rozpuścić w wodzie zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Zwykle żelatynę należy zalać zimną przegotowaną wodą i pozostawić na kilka godzin, aby pęczniała w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Następnie włączamy powolny ogień, dodajemy cukier i gotujemy, ciągle mieszając, aż kryształy żelatyny i cukru całkowicie się rozpuszczą. Nie trzeba doprowadzać mieszanki do wrzenia. Usuń mieszaninę z ognia, wlej połowę mieszanki do innego pojemnika. Pozwól mu ostygnąć, aż będzie ciepły.
Krok 3:
Wlej mleko i śmietanę do pozostałej połowy mieszanki, dodaj żelatynę, ukryje smak mleka w deserze. Włącz ogień i podgrzej mieszaninę, ciągle mieszając łyżką, aby zawartość nie przypaliła się do dna. Nie trzeba doprowadzać do wrzenia. Wyłącz ogień. Mikserem lub trzepaczką ubij mieszankę mleczno-żelatynową, aż na powierzchni pojawi się piana i lekko zgęstnieje. Wlać mieszaninę galaretki do misek, po połowie do każdego.
Krok 4:
Wkładamy miski do lodówki do zestalenia (do 2 godzin, czas zamrażania zależy od temperatury ustawionej na lodówce i objętości masy). Wyjmij miski, wlej mieszaninę mleka i galaretki na wierzch galaretki. Wkładamy galaretkę do lodówki, aby deser całkowicie zestalił się, wystarczy na to 3 godziny. Przed podaniem udekoruj według uznania. Podajemy do stołu. Smacznego!
*
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g