skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kimchi z kapusty pekińskiej? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie.
Krok 2:
Z kapusty pekińskiej Usuń zewnętrzne zepsute liście. Pokrój każdą główkę kapusty na pół.
Krok 3:
W obszarze pnia wykonaj cięcie wzdłużne jak na zdjęciu. Jest to konieczne, aby kapusta była równomiernie solona we wszystkich miejscach.
Krok 4:
Opłucz połówki pod bieżącą zimną wodą. Spłucz dosłownie każdy liść.
Krok 5:
Dokładnie umyty, mokry Pekin będzie łatwiejszy do solenia.
Krok 6:
Połóż kapustę na płaskiej powierzchni lub dużej tacy, pozwól, aby nadmiar wody spłynął. Następnie musisz posolić kapustę. Natrzyj każdy liść solą po obu stronach.
Krok 7:
U podstawy i główki kapusty posolić szczególnie dobrze.
Krok 8:
Włóż kapustę do głębokiego, wygodnego pojemnika i pozostaw w temperaturze pokojowej na dwie godziny.
Krok 9:
Po godzinie solenia Odwróć każdą połówkę na drugą stronę.
Krok 10:
W tym czasie przygotuj sos. Wlej 450 ml do rondla lub małego rondla.woda. Umieść na kuchence i dodaj 2 łyżki. l mąki ryżowej. Dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 11:
W momencie wrzenia dodaj cukier. Zmniejsz ogień do umiarkowanego i kontynuuj mieszanie, aż płyn zgęstnieje (około 1 minuty). Wyjmij patelnię z pieca i ostudź masę.
Krok 12:
Przygotuj warzywa. Daikon, cebulę, marchewkę, imbir i czosnek obrać i opłukać.
Krok 13:
Przełóż czosnek przez prasę, zetrzyj imbir i cebulę na tarce z drobnymi zębami. Możesz przebić cebulę, imbir i czosnek blenderem, aż uzyskasz jednorodną papkę, zrób to, co Ci odpowiada.
Krok 14:
Dodaj czosnek, imbir i cebulę do schłodzonej masy. Wlać sos rybny.
Krok 15:
Dodaj czerwoną mieloną ostrą paprykę. Jeśli masz płatki pieprzu, użyj go, aby gotowe kimchi wyglądało bardziej apetycznie. Wszystko bardzo dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 16:
Zetrzyj marchewki i daikon na krajalnicy do warzyw do koreańskich sałatek. Alternatywnie warzywa można pokroić ręcznie w cienkie paski. Pokrój zieloną cebulę na duże fragmenty o długości 1-2 cm.
Krok 17:
Dodaj daikon, marchewkę i cebulę do masy pieprzowej.
Krok 18:
Dobrze wymieszaj.
Krok 19:
Opłucz soloną kapustę pod bieżącą wodą. Dobrze spłucz, dosłownie każdy liść, aby nie pozostała sól. Rozerwij każdą połówkę kapusty na pół w miejscach, w których wcześniej wykonałeś cięcie. Solona kapusta łatwo pęknie.
Krok 20:
Pokryj każdy liść kapusty powstałym sosem pieprzowo-warzywnym po obu stronach. Polecam do tego używać gumowych rękawiczek. Ułóż kapustę ciasno do siebie w pojemniku na żywność. Dociśnij wierzch za pomocą odpowiedniego talerza lub deski, aby umożliwić wydostanie się nadmiaru powietrza. Ustaw mały ładunek. Przykryj pojemnik pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 36 do 48 godzin. W tym czasie kapusta jest marynowana.
Krok 21:
Po otwarciu pokrywki poczujesz lekko kwaśny aromat, co sugeruje, że pyszne kimchi jest gotowe! Podawaj posypane sezamem lub przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce. Taka kapusta jest przechowywana przez długi czas.
Krok 22:
Podczas serwowania kimchi można pokroić na porcje.
smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Daikon - 21 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal / 100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g