Koreańskie kimchi z kapusty pekińskiej

pikantne, ostre, jasne! Proste, ale niesamowicie smaczne! Kimchi z kapusty pekińskiej ozdobi każdy świąteczny stół, rodzinny obiad lub spotkania na łonie natury, jeśli zaoferujesz go kebabom. Ta przekąska nadaje się do mięsa, ziemniaków i nie tylko. Najsmaczniejsze kimchi!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 90 % 9 g
47 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 15 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kimchi z kapusty pekińskiej? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z kapusty pekińskiej Usuń zewnętrzne zepsute liście. Pokrój każdą główkę kapusty na pół.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W obszarze pnia wykonaj cięcie wzdłużne jak na zdjęciu. Jest to konieczne, aby kapusta była równomiernie solona we wszystkich miejscach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz połówki pod bieżącą zimną wodą. Spłucz dosłownie każdy liść.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie umyty, mokry Pekin będzie łatwiejszy do solenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż kapustę na płaskiej powierzchni lub dużej tacy, pozwól, aby nadmiar wody spłynął. Następnie musisz posolić kapustę. Natrzyj każdy liść solą po obu stronach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    U podstawy i główki kapusty posolić szczególnie dobrze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż kapustę do głębokiego, wygodnego pojemnika i pozostaw w temperaturze pokojowej na dwie godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po godzinie solenia Odwróć każdą połówkę na drugą stronę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W tym czasie przygotuj sos. Wlej 450 ml do rondla lub małego rondla.woda. Umieść na kuchence i dodaj 2 łyżki. l mąki ryżowej. Dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W momencie wrzenia dodaj cukier. Zmniejsz ogień do umiarkowanego i kontynuuj mieszanie, aż płyn zgęstnieje (około 1 minuty). Wyjmij patelnię z pieca i ostudź masę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przygotuj warzywa. Daikon, cebulę, marchewkę, imbir i czosnek obrać i opłukać.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przełóż czosnek przez prasę, zetrzyj imbir i cebulę na tarce z drobnymi zębami. Możesz przebić cebulę, imbir i czosnek blenderem, aż uzyskasz jednorodną papkę, zrób to, co Ci odpowiada.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj czosnek, imbir i cebulę do schłodzonej masy. Wlać sos rybny.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj czerwoną mieloną ostrą paprykę. Jeśli masz płatki pieprzu, użyj go, aby gotowe kimchi wyglądało bardziej apetycznie. Wszystko bardzo dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zetrzyj marchewki i daikon na krajalnicy do warzyw do koreańskich sałatek. Alternatywnie warzywa można pokroić ręcznie w cienkie paski. Pokrój zieloną cebulę na duże fragmenty o długości 1-2 cm.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj daikon, marchewkę i cebulę do masy pieprzowej.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dobrze wymieszaj.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Opłucz soloną kapustę pod bieżącą wodą. Dobrze spłucz, dosłownie każdy liść, aby nie pozostała sól. Rozerwij każdą połówkę kapusty na pół w miejscach, w których wcześniej wykonałeś cięcie. Solona kapusta łatwo pęknie.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Pokryj każdy liść kapusty powstałym sosem pieprzowo-warzywnym po obu stronach. Polecam do tego używać gumowych rękawiczek. Ułóż kapustę ciasno do siebie w pojemniku na żywność. Dociśnij wierzch za pomocą odpowiedniego talerza lub deski, aby umożliwić wydostanie się nadmiaru powietrza. Ustaw mały ładunek. Przykryj pojemnik pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 36 do 48 godzin. W tym czasie kapusta jest marynowana.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Po otwarciu pokrywki poczujesz lekko kwaśny aromat, co sugeruje, że pyszne kimchi jest gotowe! Podawaj posypane sezamem lub przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce. Taka kapusta jest przechowywana przez długi czas.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Podczas serwowania kimchi można pokroić na porcje.

smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Daikon - 21   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal / 100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g

Podobne przepisy