skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pierogi z mięsem? Na początek przygotuj wszystkie produkty do ciasta i nadzienia. Możesz wziąć dowolny olej roślinny, mąkę-białą, najwyższej jakości, wtedy pierogi nie będą ciemne. Do nadzienia używam gotowanego mięsa przekręconego w mięso mielone, ale działa również pokrojone na małe kawałki lub smażone z cebulą na patelni. Mam wołowinę, ale możesz wziąć dowolne mięso.
Krok 2:
Przekręć gotowane mięso przez maszynkę do mięsa i dodaj sól i pieprz do smaku. Możesz doprawić go odrobiną oleju, jeśli mięso jest chude. Lub dodaj trochę tłuszczu do mielonego mięsa. Równomiernie wymieszaj nadzienie.
Krok 3:
Przygotuj ciasto przaśne. Aby to zrobić, przesiej mąkę szkiełkiem, zrób wgłębienie i wlej do niego przegotowaną wodę o temperaturze pokojowej, sól. Pamiętaj, że mąka (lub woda) może zająć więcej lub mniej niż wskazana w kompozycji. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 4:
Dodaj olej roślinny do mąki i zagnieść ciasto, delikatnie mieszając mąkę od krawędzi do środka.
Krok 5:
Ciasto zagnieść do uzyskania gładkości na desce posypanej mąką i przełożyć do plastikowej torby na 15 minut, aby odpocząć, sfermentować. Nawiasem mówiąc, możesz przechowywać to ciasto w lodówce przez dłuższy czas, używając go w razie potrzeby.
Krok 6:
Następnie rozwałkuj ciasto na kiełbaski, pokrój na kawałki o pożądanej wielkości i zwiń w kółka. Na każde koło nałóż łyżkę nadzienia. Pierogi mogą być bardzo małe, średnie, a ktoś woli Duże, z obfitym nadzieniem. Gotuj te, które kochasz w swojej rodzinie.
Krok 7:
Przyklej krawędzie każdego pierogu. Używam metody modelowania warkoczem dla piękna i siły. Pierogi można również przygotować na przyszłość - dodatkowe wysłać do zamrażarki i zamrozić.
Krok 8:
Zagotuj wodę w rondlu, sól, dodaj liść laurowy do wody. Zanurz pierogi z mięsem we wrzącej wodzie i gotuj od momentu ich wynurzenia przez 3-5 minut, w zależności od wielkości. Podczas serwowania dodaj cebulę smażoną na oleju, pokrojoną w półpierścienie. Smacznego!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g