pierogi z mięsem

bardzo proste, szybkie, smaczne, pachnące, na każdy dzień! Pierogi z mięsem są prawdopodobnie jednym z najlepszych dań rodzinnych. Można go gotować na przyszłość, zamrażać, a następnie szybko gotować i podawać świeże, gorące. Są dobre do każdego rodzaju sosów, kwaśnej śmietany, sosu, roztopionego masła i smażonej cebuli.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 21 % 8 g
węglowodany 51 % 20 g
195 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pierogi z mięsem? Na początek przygotuj wszystkie produkty do ciasta i nadzienia. Możesz wziąć dowolny olej roślinny, mąkę-białą, najwyższej jakości, wtedy pierogi nie będą ciemne. Do nadzienia używam gotowanego mięsa przekręconego w mięso mielone, ale działa również pokrojone na małe kawałki lub smażone z cebulą na patelni. Mam wołowinę, ale możesz wziąć dowolne mięso.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przekręć gotowane mięso przez maszynkę do mięsa i dodaj sól i pieprz do smaku. Możesz doprawić go odrobiną oleju, jeśli mięso jest chude. Lub dodaj trochę tłuszczu do mielonego mięsa. Równomiernie wymieszaj nadzienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj ciasto przaśne. Aby to zrobić, przesiej mąkę szkiełkiem, zrób wgłębienie i wlej do niego przegotowaną wodę o temperaturze pokojowej, sól. Pamiętaj, że mąka (lub woda) może zająć więcej lub mniej niż wskazana w kompozycji. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj olej roślinny do mąki i zagnieść ciasto, delikatnie mieszając mąkę od krawędzi do środka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto zagnieść do uzyskania gładkości na desce posypanej mąką i przełożyć do plastikowej torby na 15 minut, aby odpocząć, sfermentować. Nawiasem mówiąc, możesz przechowywać to ciasto w lodówce przez dłuższy czas, używając go w razie potrzeby.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie rozwałkuj ciasto na kiełbaski, pokrój na kawałki o pożądanej wielkości i zwiń w kółka. Na każde koło nałóż łyżkę nadzienia. Pierogi mogą być bardzo małe, średnie, a ktoś woli Duże, z obfitym nadzieniem. Gotuj te, które kochasz w swojej rodzinie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przyklej krawędzie każdego pierogu. Używam metody modelowania warkoczem dla piękna i siły. Pierogi można również przygotować na przyszłość - dodatkowe wysłać do zamrażarki i zamrozić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zagotuj wodę w rondlu, sól, dodaj liść laurowy do wody. Zanurz pierogi z mięsem we wrzącej wodzie i gotuj od momentu ich wynurzenia przez 3-5 minut, w zależności od wielkości. Podczas serwowania dodaj cebulę smażoną na oleju, pokrojoną w półpierścienie. Smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy