nalewka imbirowa na wódce
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj imbir, osusz ręcznikami papierowymi.
2. Nie musisz obierać imbiru - po prostu pokrój go na cienkie płytki (o grubości 5-7 mm).
3. Złożyć pokrojony imbir do słoika.
4. Wlej wódkę do słoika, szczelnie zamknij pokrywką i umieść w ciemnym miejscu. Temperatura pokojowa. Raz na kilka dni dobrze potrząśnij słoikiem.
5. Po 5 dniach spróbuj nalewki. Powinien mieć wyraźny aromat. Jeśli wydaje ci się, że napój nie jest wystarczająco naparowany, zostaw go pod pokrywką. Średnio nalewka wytrzymuje 7-12 dni.
6. Gdy nalewka będzie gotowa, przecedź ją przez gazę złożoną z kilku warstw, którą należy przykryć drobnym sitem.
7. Przecedzoną nalewkę wlej do butelki, przechowuj w chłodzie.
Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g