wino wiśniowe z pestkami

Zaskocz gości mocnym i lekkim napojem z wiśni! Wino to wyróżnia się niezrównanym aromatem migdałów i szlachetną goryczką. Napój jest lekki i bardzo przyjemny, ale należy wyraźnie przestrzegać technologii, ponieważ nasiona wiśni zawierają szkodliwe substancje, które są neutralizowane przy odpowiednim przygotowaniu.
JuraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 95 % 41 g
84 kcal
IG: 66 / 0 / 34

metoda gotowania

czas gotowania: 440 d

jagody są sortowane, ale nie myte, aby zachować "dzikie drożdże" potrzebne do fermentacji. Wysyłamy wiśnie do emaliowanych lub plastikowych naczyń i ugniatamy każdą jagodę czystymi rękami. Zasypiamy 40% (wymaganej ilości) cukru i napełniamy wodą, mieszamy, dokręcamy gazą i wysyłamy w ciemne, ciepłe miejsce na 72-96 godzin. Co 8 godzin mieszamy brzeczkę wiśniową czystą drewnianą szpatułką.

filtrujemy brzeczkę przez gazę, wyciskamy ciasto i wybieramy 1/4 kości, resztę wyrzucamy. Otrzymaną ciecz wysyłamy do pojemnika do fermentacji, dodajemy umyte kości i 20% cukru (wstępnie rozpuszczonego w niewielkiej części powstałej cieczy). Zamykamy Pojemnik uszczelką wodną i umieszczamy w ciepłym, ciemnym miejscu do końca fermentacji (25-60 dni).

5 dni po rozpoczęciu fermentacji dodaj kolejne 20% cukru, po rozpuszczeniu go w niewielkiej ilości przyszłego wina. Próbujemy wina, jeśli smak jest zbyt gorzki, usuwamy kości.

6 dni po dodaniu cukru odcedzamy brzeczkę, jeśli nie zostało to zrobione wcześniej, i dodajemy ostatnią część cukru.

pod koniec fermentacji spuszczamy wino z osadu, smakujemy, w razie potrzeby dodajemy cukier lub wódkę/alkohol.

wlej młode wino do butelki i przez pierwsze 10 dni Zamknij uszczelką wodną, a następnie tylko pokrywką. Aby dojrzewać wino, umieść butelkę w chłodnym (do 16 stopni) miejscu na 6-12 miesięcy, okresowo spuszczaj wino z osadu. Jeśli osad nie pojawi się w ciągu 30 dni, wino jest gotowe.

gotowe wino wiśniowe wlewa się do szklanego pojemnika i przechowuje w chłodnym miejscu. Jest przechowywany przez 4-5 lat, a twierdza ma 10-12%.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia w puszkach - 61   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: