skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić delikatną sałatkę z ogórkami i kurczakiem i serem? Przygotuj składniki.
Krok 2:
Filet z kurczaka i jajka ugotować w osolonej wodzie i ostudzić.
Krok 3:
Pokrój cebulę w półpierścienie.
Krok 4:
Zalej posiekaną cebulę wrzącą wodą przez 5 minut, aby nie była gorzka.
Krok 5:
Obierz ogórki.
Krok 6:
Obrane ogórki pokrój w drobną kostkę, zachowaj jeden mały ogórek do dekoracji sałatki.
Krok 7:
Jajka na twardo obrać i pokroić na pół.
Krok 8:
Następnie przełóż połówki jajek przez siekacz siatkowy.
Krok 9:
Pokrój gotowany filet z kurczaka w kostkę.
Krok 10:
Połóż cebulę na parze na sitku i pozwól wodzie spłynąć.
Krok 11:
Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 12:
Teraz zaczynamy formować sałatkę. W pierwszej warstwie połóż połowę pokrojonego fileta z kurczaka na płaskim talerzu.
Krok 13:
Połóż całą cebulę na filecie.
Krok 14:
Przykryj warstwę cebuli majonezem.
Krok 15:
Następnie ułóż warstwę pokruszonych jajek.
Krok 16:
Ułóż warstwę ogórków na warstwie jajka.
Krok 17:
Przykryj warstwę ogórka majonezem.
Krok 18:
Następnie ułóż warstwę pozostałych filetów z kurczaka.
Krok 19:
Nałóż majonez na warstwę filetów z kurczaka.
Krok 20:
Ostatnia warstwa to tarty ser, przykryj nim całą sałatkę.
Krok 21:
Pokrój pozostały ogórek na cienkie talerze wzdłuż.
Krok 22:
Przekręć Talerze ogórka rolkami i udekoruj sałatkę na wierzchu warstwy sera.
Krok 23:
Delikatna Sałatka z ogórkami i kurczakiem jest gotowa, podawaj natychmiast na stole.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g