Sałatka Na Śniegu z kurczakiem

Prosty, szybki, delikatny, piękny, bardzo noworoczny! Sałatka z kurczaka na śniegu to dobry sposób na zaskoczenie gości przy świątecznym stole. Danie jest jak fantazyjna zabawka noworoczna i smakuje niesamowicie!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 12 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 16 % 4 g
148 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę na śniegu z kurczakiem na świąteczny stół? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Zamiast gotowanego kurczaka możesz wziąć wędzonego, smażonego lub pieczonego w piekarniku. Ogórki kiszone można zastąpić świeżymi lub solonymi. Jajka potrzebują dużych wybranych. Jeśli jajka są małe, weź 4 sztuki, aby białko wystarczyło na górną warstwę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka gotować do miękkości w osolonej wodzie przez około 25 minut. Następnie osusz kurczaka i pokrój na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj marchewki w skórce do miękkości, ostudź i obierz. Zetrzyj na grubej tarce. Zamiast jednej dużej mam dwie małe marchewki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ogórki w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Ser do tego dania nadaje się jako twardy lub półstały. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych. Mam zwykły rosyjski ser.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Oddziel białka od żółtek. Zetrzyj białka na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozdrobnij żółtka rękami bezpośrednio na starty ser i wszystko dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż Granat na ziarna. Ziarna granatu powinny być jaskrawoczerwone, a nie jasnoróżowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż filet z kurczaka na talerzu, tworząc równe koło. Na wierzch polej majonezem. Majonez przeniosłem wcześniej do torby do gotowania, aby wygodniej było nakładać go na składniki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie ułóż warstwę ogórków kiszonych, a także polej majonezem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż startą marchewkę następną warstwą i polej majonezem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż starty ser z żółtkami na marchewce. Ostatni raz polej majonezem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie równomiernie rozprowadź starte białka na całej powierzchni sałatki w stałej warstwie. Spod nich nie powinna wyglądać poprzednia warstwa. Powinieneś mieć równe białe półkole przypominające Zaspę śnieżną.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Udekoruj sałatkę ziarnami granatu, imitując koraliki. Jeśli uformowałeś sałatkę na białym talerzu, to aby nie połączyła się z talerzem,ułóż sałatkę w kółko z ziarnami granatu. Przed podaniem włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

Life Hack: jeśli ziarna granatu nie trzymają się dobrze na warstwie białka i starają się z niej stoczyć, możesz najpierw nałożyć cienkie paski majonezu z torby cukierniczej. I już dołącz do nich" koraliki " z granatu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy