skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę na śniegu z kurczakiem na świąteczny stół? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Zamiast gotowanego kurczaka możesz wziąć wędzonego, smażonego lub pieczonego w piekarniku. Ogórki kiszone można zastąpić świeżymi lub solonymi. Jajka potrzebują dużych wybranych. Jeśli jajka są małe, weź 4 sztuki, aby białko wystarczyło na górną warstwę.
Krok 2:
Filet z kurczaka gotować do miękkości w osolonej wodzie przez około 25 minut. Następnie osusz kurczaka i pokrój na małe kawałki.
Krok 3:
Gotuj marchewki w skórce do miękkości, ostudź i obierz. Zetrzyj na grubej tarce. Zamiast jednej dużej mam dwie małe marchewki.
Krok 4:
Pokrój ogórki w drobną kostkę.
Krok 5:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Ser do tego dania nadaje się jako twardy lub półstały. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych. Mam zwykły rosyjski ser.
Krok 6:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Oddziel białka od żółtek. Zetrzyj białka na grubej tarce.
Krok 7:
Rozdrobnij żółtka rękami bezpośrednio na starty ser i wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Rozłóż Granat na ziarna. Ziarna granatu powinny być jaskrawoczerwone, a nie jasnoróżowe.
Krok 9:
Połóż filet z kurczaka na talerzu, tworząc równe koło. Na wierzch polej majonezem. Majonez przeniosłem wcześniej do torby do gotowania, aby wygodniej było nakładać go na składniki.
Krok 10:
Następnie ułóż warstwę ogórków kiszonych, a także polej majonezem.
Krok 11:
Rozłóż startą marchewkę następną warstwą i polej majonezem.
Krok 12:
Połóż starty ser z żółtkami na marchewce. Ostatni raz polej majonezem.
Krok 13:
Następnie równomiernie rozprowadź starte białka na całej powierzchni sałatki w stałej warstwie. Spod nich nie powinna wyglądać poprzednia warstwa. Powinieneś mieć równe białe półkole przypominające Zaspę śnieżną.
Krok 14:
Udekoruj sałatkę ziarnami granatu, imitując koraliki. Jeśli uformowałeś sałatkę na białym talerzu, to aby nie połączyła się z talerzem,ułóż sałatkę w kółko z ziarnami granatu. Przed podaniem włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
Life Hack: jeśli ziarna granatu nie trzymają się dobrze na warstwie białka i starają się z niej stoczyć, możesz najpierw nałożyć cienkie paski majonezu z torby cukierniczej. I już dołącz do nich" koraliki " z granatu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g