skład / składniki
metoda gotowania
podstawą ciasta są ciasta, aw przypadku tego ciasta zwykłe krakersy waniliowe. Włóż krakersy do miski blendera i zmiel na małe jednorodne okruchy. Dodaj orzechy włoskie, suszone śliwki i suszone morele. Jeśli suszone owoce są zbyt suche, możesz najpierw zalać je wrzącą wodą, aby zmiękły.
ponownie pracujemy nad okruchami krakersów wraz ze śliwkami, orzechami i suszonymi morelami. Powinien przekształcić się w całkowicie jednorodną masę bez grudek.Na tym etapie możesz nieco urozmaicić smak, dodając inne suszone owoce, na przykład figi, daktyle itp.
czekolada (70 gr) i masło (70 gr) łączą się w głębokiej misce. Rozpuść go w maśle w etapach po 30 sekund, za każdym razem konieczne jest mieszanie masy. Możesz również stopić masło i czekoladę w piekarniku lub w kąpieli wodnej.
Dodaj płynną mieszankę czekolady do okruchów krakersów i suszonych owoców, dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. Podstawa ciasta jest gotowa, zostawiamy ją na stole i robimy krem.
lekka, ale bogata śmietana twarogowa doskonale uzupełni słodkie i smaczne ciasta. Włóż śmietanę, cukier i cukier waniliowy do miski. Wymieszaj szpatułką, aż będzie gładka, pozostaw, aż cukier się rozpuści. Żelatynę moczymy w wodzie i pozostawiamy do pęcznienia.
ubij śmietanę z cukrem na niskich obrotach, dodaj twarożek i ubij ponownie, aż będzie gładka i kremowa. Żelatynę podgrzej trochę w kuchence mikrofalowej, wymieszaj i dodaj do śmietany, ponownie ubij mikserem.
najłatwiej jest zebrać gotowe ciasto w pierścieniu, po uprzednim pokryciu go folią. Wlej trochę okruchów z krakersów na dno, lekko dociśnij łyżką, posmaruj kremem. Następnie ponownie okruchy, krem i naprzemiennie, aż składniki się skończą. Zakończ warstwą okruchów. Bez wyjmowania pierścienia wyjmujemy ciasto do lodówki na 5 godzin.
gdy ciasto jest już trochę zaparzone, wymieszaj pozostałe masło, czekoladę na talerzu i dodaj mleko. Rozpuść mieszaninę, wymieszaj, aż będzie gładka i wlej ciasto. Natychmiast po tym możesz zdjąć pierścień, usunąć folię, pokroić ciasto na kawałki i podać.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g