filet z mintaja z serem w piekarniku

niesamowicie delikatna ryba w kremowym sosie beszamelowym! Pieczenie w kawałkach pozwala rybom namoczyć sos ze wszystkich stron, jednocześnie czyniąc go delikatnym i miękkim. Sos beszamelowy sprawia, że smak jest lekko słodki, kremowy, z pikantnym posmakiem masła. Ta ryba jest warta ugotowania.
MashenkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 12 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 13 % 3 g
127 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

klasyczny przepis polega na użyciu mintaja, chociaż ten sam przepis można zastosować do każdej innej białej ryby, na przykład morszczuka.

więc patroszymy tusze, usuwamy głowę, płetwy i ogon. Opłucz rybę bieżącą wodą i osusz ją ręcznikami papierowymi.

możesz ugotować całą rybę, ale lepiej wcześniej pokroić na porcje. W takim przypadku będzie wyglądać lepiej po podaniu, a kawałki będą dobrze nasączone sosem. Pokrój mintaja na porcje.

na osobnym talerzu wymieszaj sól i zmielony czarny pieprz, pocieraj mieszanką przypraw każdy kawałek z każdej strony. Natychmiast, bez wstępnego smażenia, włóż rybę do naczynia do pieczenia i zacznij przygotowywać sos.

na patelni z grubym dnem lub małej patelni rozpuść masło. Nie powinien się palić, a jedynie topić, kontrolujemy ten proces. Dodaj mąkę do masła i natychmiast dobrze wymieszaj szpatułką, aby uniknąć tworzenia się grudek i przypalenia.

mleko najlepiej podgrzać wcześniej w kuchence mikrofalowej lub na kuchence, aż będzie ciepłe. Wlej mleko cienkim strumieniem do mieszanki masła i mąki. Nie przestajemy mieszać szpatułką, aby sos był delikatny i jednorodny.

dodaj niewielką ilość soli do sosu, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut, aż zgęstnieje.

zetrzyj ser na grubej tarce, dodaj połowę do sosu mlecznego i dopraw suchymi przyprawami rybnymi i mielonym pieprzem. Mieszaj ser w sosie, aż całkowicie się rozpuści, a następnie natychmiast wyłącz ogień.

polej rybę sosem beszamelowym w naczyniu do pieczenia, posyp pozostałą częścią startego sera. Piec ryby w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut. W tym czasie ryba jest w pełni ugotowana, sos zgęstnieje, a ser piecze się na złoty kolor. Podawaj na gorąco z pomidorami i ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy