skład / składniki
metoda gotowania
klasyczny przepis polega na użyciu mintaja, chociaż ten sam przepis można zastosować do każdej innej białej ryby, na przykład morszczuka.
więc patroszymy tusze, usuwamy głowę, płetwy i ogon. Opłucz rybę bieżącą wodą i osusz ją ręcznikami papierowymi.
możesz ugotować całą rybę, ale lepiej wcześniej pokroić na porcje. W takim przypadku będzie wyglądać lepiej po podaniu, a kawałki będą dobrze nasączone sosem. Pokrój mintaja na porcje.
na osobnym talerzu wymieszaj sól i zmielony czarny pieprz, pocieraj mieszanką przypraw każdy kawałek z każdej strony. Natychmiast, bez wstępnego smażenia, włóż rybę do naczynia do pieczenia i zacznij przygotowywać sos.
na patelni z grubym dnem lub małej patelni rozpuść masło. Nie powinien się palić, a jedynie topić, kontrolujemy ten proces. Dodaj mąkę do masła i natychmiast dobrze wymieszaj szpatułką, aby uniknąć tworzenia się grudek i przypalenia.
mleko najlepiej podgrzać wcześniej w kuchence mikrofalowej lub na kuchence, aż będzie ciepłe. Wlej mleko cienkim strumieniem do mieszanki masła i mąki. Nie przestajemy mieszać szpatułką, aby sos był delikatny i jednorodny.
dodaj niewielką ilość soli do sosu, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut, aż zgęstnieje.
zetrzyj ser na grubej tarce, dodaj połowę do sosu mlecznego i dopraw suchymi przyprawami rybnymi i mielonym pieprzem. Mieszaj ser w sosie, aż całkowicie się rozpuści, a następnie natychmiast wyłącz ogień.
polej rybę sosem beszamelowym w naczyniu do pieczenia, posyp pozostałą częścią startego sera. Piec ryby w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut. W tym czasie ryba jest w pełni ugotowana, sos zgęstnieje, a ser piecze się na złoty kolor. Podawaj na gorąco z pomidorami i ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g