skład / składniki
metoda gotowania
wlej cukier puder do miski, dodaj drożdże, wymieszaj, pozostaw na 5-7 minut. W osobnym pojemniku łączymy kefir z olejem roślinnym, podgrzewamy do ciepłego stanu i wlewamy do drożdży, mieszamy. Przesiej mąkę do powstałej masy, dodaj sól i zagniataj ciasto, okazuje się miękkie i plastyczne. Pozostaw ciasto na około 40 minut, pamiętaj, aby przykryć ręcznikiem.
gdy ciasto pasuje, zajmijmy się nadzieniem. Gotuj ziemniaki w mundurze, umyj wątrobę, gotuj również w lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i posiekaj wątrobę za pomocą maszynki do mięsa. Koperek umyć, osuszyć, posiekać nożem tak małym, jak to możliwe. Łączymy ziemniaki z wątrobą i koperkiem, solą, doprawiamy pieprzem, mieszamy.
nasmaruj naczynie do pieczenia olejem, rozwałkuj ciasto i umieść je w formie, krawędzie powinny znajdować się nad bokiem formy. Napełnij ciasto przygotowanym nadzieniem i podnieś ciasto, zbierz je i zamknij ciasto. Zostawiamy go w ciepłym miejscu na 25-30 minut, po czym smarujemy żółtkiem i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 25 minut, aż będzie piękny złoty kolor.
podawaj na stole w ciepłej formie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g