skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przede wszystkim gotujemy serca z kurczaka. Aby to zrobić, wyślij je do wrzącej osolonej wody na 30 minut. Dużo soli nie jest potrzebne, jeśli tylko serca nie są całkowicie świeże. Wyjmij gotowe serca z patelni, ostudź i pokrój wzdłuż duże na 4 części, a małe na dwie. Wystające ogony-naczynia można również wyciąć, aby sałatka miała bardziej reprezentacyjny wygląd, ale można ją zostawić, jeśli gotujesz dla siebie.
Krok 2:
Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki i namoczyć we wrzącej wodzie przez 15 minut w małym pojemniku. Następnie spuść wodę i natychmiast wlej cebulę na 15 minut marynatą: 30 gramów octu stołowego na 1 szklankę zimnej wody. Wszystko spuszczamy.
Krok 3:
Twardy ser zetrzyj na grubej tarce. Weź dobrej jakości ser, mam go z papryką, jest bardzo smaczny i piękny - z czerwonymi plamami. A następnym razem spróbuję zrobić taką sałatkę z wędzonym serem kiełbasianym, wydaje mi się, że nie będzie gorzej.
Krok 4:
Umyj zieloną cebulę i drobno posiekaj. Zamiast cebuli możesz użyć świeżej pietruszki lub możesz ją połączyć - warzywa w tej sałatce nie zaszkodzą.
Krok 5:
Gotuj jajka na twardo przez 10 minut, pozwól im leżeć w zimnej wodzie, aż całkowicie ostygną, obierz skorupkę i pokrój w kostkę. Jajka oczywiście lepiej jest wziąć domowe, z nimi sałatka okaże się znacznie bogatsza i smaczniejsza.
Krok 6:
Wlej wszystkie produkty przygotowane na sałatkę (serca z kurczaka, jajka, ser, białą i zieloną cebulę) do głębokiej miski, w której wygodnie będzie zagnieść sałatkę. Dodaj majonez i dobrze wymieszaj. Majonez lepiej jest wziąć dobrą zawartość tłuszczu-od 50%. Dostosuj ilość opatrunku do swoich upodobań. Jeśli sałatka okaże się sucha, dodaj majonez, ale nie przesadzaj, aby nie zepsuć i nie zatkać smaku.
Krok 7:
Mieszaj delikatnie, aby nie zmiażdżyć jajek ani nie zamienić sałatki w owsiankę.Gotową sałatkę można wysłać do lodówki, aby była namoczona, a produkty wymieniły się smakami. Przed podaniem wlej sałatkę do porcjowanych talerzy i podawaj.
Sałatka z sercami z kurczaka to opcja na wakacje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal / 100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" o zawartości tłuszczu 45% - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal / 100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal / 100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Serce z kurczaka - 159 kcal / 100g