skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na dżem. Najprostszy i najszybszy przepis na dżem tak zwany "pięciominutowy" pozwala zachować maksimum składników odżywczych w jagodzie ze względu na fakt, że dżem gotuje się dosłownie tylko 5 minut. Sortujemy jagody aronii, myjemy, usuwamy zgniłe i zepsute jagody.
Krok 2:
Wrzuć aronię do durszlaka, pozwól wodzie całkowicie spłynąć. Jagody zbiera się jesienią od września do listopada. Dobrze jest, gdy jagody pochodzą z ich działki, uprawiane na terenach przyjaznych dla środowiska. Aronia powinna być dobrze Dojrzała, w przeciwnym razie produkt okaże się z goryczką i cierpką. Możesz zrobić dżem nie tylko z zebranych jagód, ale także z mrożonej aronii.
Krok 3:
Włóż jagody aronii do metalowego rondla lub filiżanki, zalej wrzącą wodą, aby wszystkie jagody były pod wodą i blanszuj na średnim ogniu, aż będą miękkie. Wystarczy kilka minut, w zależności oczywiście od odmiany, stopnia dojrzałości i wielkości jagód. Dlatego lepiej smakować jagody. Następnie spuść wodę, wrzuć jagody do durszlaka.
Krok 4:
Ponownie włóż jarzębinę do metalowego naczynia, które nie utlenia się podczas interakcji z sokiem jagodowym, lepiej wziąć grubościenną patelnię do gotowania dżemu. Wlej cukier do rondla z jagodami i zmiel je razem ręcznym naciśnięciem lub blenderem. W przypadku braku takich urządzeń możesz użyć maszynki do mięsa. Stopień zmielenia zależy od konsystencji dżemu, który chcesz uzyskać, jak puree lub z kawałkami jagód.
Krok 5:
Rozpalamy mieszaninę aronii z cukrem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu, ciągle mieszając, aby cukier nie przykleił się do dna i całkowicie się rozpuścił, pięć minut od momentu zagotowania mieszanki.
Krok 6:
Natychmiast ułóż dżem na wcześniej przygotowanych i wysterylizowanych słoikach. Zwijamy pokrywki i przechowujemy w chłodnym miejscu.
Krok 7:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Aronia - 52 kcal/100g