skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na dżem to cukier, jabłka, jarzębina.
Krok 2:
Bierzemy mrożoną jarzębinę czerwoną, oddzielamy ją od pędzla, usuwając złe, niedojrzałe i małe jagody.
Krok 3:
Blanszuj owoce we wrzącej wodzie przez około 5 minut.
Krok 4:
Następnie wrzuć durszlak lub sito.
Krok 5:
Jabłka pokrojone w plasterki blanszujemy wcześniej we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty, a następnie lekko spłukujemy zimną wodą.
Krok 6:
Na bazie wywaru z jarzębiny przygotowujemy syrop. Aby to zrobić, dodaj wymaganą ilość cukru do naczynia do gotowania i zagotuj syrop.
Krok 7:
Włóż do niego jagody czerwonej jarzębiny i wstępnie przygotowane jabłka. Syrop z jarzębiny pozostawiamy na 10 godzin w naczyniu do gotowania, przykrywając go ręcznikiem.
Krok 8:
Syrop z jarzębiny pozostawiamy na 10 godzin w naczyniu do gotowania, przykrywając go ręcznikiem. Następnie ponownie zagotuj dżem i pozostaw na kolejne 8 godzin. Następnie dżem gotuje się przez 8-10 minut co 8 godzin 3 razy. Przed drugim razem dodaj około 0,5 kg granulowanego cukru. Przepis jest żmudny, ale dżem okazuje się bardzo smaczny i zdrowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Aronia Jarzębina - 52 kcal/100g
- Jarzębina zwyczajna - 43 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g