dżem jeżynowy pięć minut na zimę
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
przed przygotowaniem dżemu jagody należy posortować i umyć. Następnie włóż je do rondla ze stali nierdzewnej (lub emaliowanej), przykryj cukrem, delikatnie wymieszaj. Przykryj garnek pokrywką i wstaw na zimno na noc do zaparzenia.
następnego dnia patelnię z jeżynami należy postawić na małym ogniu i zagotować. Następnie gotuj jagody przez kolejne 5 minut.
gorący dżem jeżynowy przez pięć minut włóż do wysterylizowanych słoików, przykryj pokrywkami i przechowuj w chłodnym miejscu.
miłej i pachnącej herbaty w zimowe wieczory!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Jeżyna - 31 kcal/100g