dżem jeżynowy pięć minut na zimę

niesamowity smak i aromat! Zaopatrz się w przysmak witaminowy na zimę! Przygotowanie dżemu-pięć minut na zimę jest łatwe i szybkie. Za to uwielbiam takie przepisy. A dżem jeżynowy jest na ogół czymś wyjątkowym. Tak pyszne! Najpopularniejsze w naszej rodzinie.
KingaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 48 g
194 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h 30 min

przed przygotowaniem dżemu jagody należy posortować i umyć. Następnie włóż je do rondla ze stali nierdzewnej (lub emaliowanej), przykryj cukrem, delikatnie wymieszaj. Przykryj garnek pokrywką i wstaw na zimno na noc do zaparzenia.

następnego dnia patelnię z jeżynami należy postawić na małym ogniu i zagotować. Następnie gotuj jagody przez kolejne 5 minut.

gorący dżem jeżynowy przez pięć minut włóż do wysterylizowanych słoików, przykryj pokrywkami i przechowuj w chłodnym miejscu.

miłej i pachnącej herbaty w zimowe wieczory!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Jeżyna - 31   kcal/100g

Podobne przepisy