skład / składniki
metoda gotowania
do przygotowania pasty z buraków potrzeba tylko pięciu składników: buraków, jabłka, czosnku, sera śmietankowego, soli.
buraki gotujemy w mundurze, aby kolor, smak i witaminy były w nim jak najbardziej zachowane, lub pieczemy je w piekarniku (druga metoda jest zdrowsza). Ostudzić, zdjąć skórę i posiekać. Można to zrobić za pomocą blendera, jeśli go nie ma, to na drobnej tarce. Świeże jabłko (lepiej wziąć słodko-kwaśną odmianę, wtedy będzie smaczniejsze) jest obrane i wydrążone, a także zmielone na puree.
czosnek jest potrzebny do tego przepisu latem (wiosną), ma małe ząbki, jest bardziej aromatyczny i mniej gorzki niż zimowy. Ząbki czosnku są oczyszczane z folii i przepuszczane przez młynek do czosnku.
Połącz przygotowane składniki: buraki, jabłko i czosnek w misce, dodaj ser śmietankowy i sól, dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka. Pozostaw pastę na chwilę w lodówce, wystarczy 30 minut, aby mieszanina była dobrze nasycona. Podajemy do stołu ze świeżo upieczonym chlebem, pszennym lub żytnim. Okazuje się pyszny z jednym i drugim chlebem. Są szanse, że ta pikantna przystawka na stole przyciągnie uwagę gości przede wszystkim ze względu na soczysty, żywy kolor, a przede wszystkim ze względu na swój smak zniknie ze stołu.
w razie potrzeby i smaku ser śmietankowy można zastąpić twardym lub topionym serem lub twarogiem, w każdym przypadku otrzymasz inny nowy smak. Smak pasty można nadać orzechowemu akcentowi, dodając garść orzeszków piniowych lub włoskich zmielonych w młynku do kawy.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g