rozłóż buraki na chlebie

pyszna i jasna Pasta do chleba do dekoracji stołu! Istnieje wiele różnych przepisów na pasty do chleba, które są idealne zarówno na lekką przekąskę, dodatek do dania głównego, jak i na świąteczny stół. Jedną z interesujących opcji jest pasta z buraków. Główny składnik-buraki - zawsze można znaleźć w każdym domu, dodatkowe składniki są również proste i niedrogie. A pasta okazuje się bardzo smaczna i pikantna, o delikatnej kremowej konsystencji. Taka pasta buraczana doskonale komponuje się zarówno z chlebem pszennym, jak i żytnim.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 3 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 56 % 10 g
79 kcal
IG: 27 / 0 / 73

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

do przygotowania pasty z buraków potrzeba tylko pięciu składników: buraków, jabłka, czosnku, sera śmietankowego, soli.
buraki gotujemy w mundurze, aby kolor, smak i witaminy były w nim jak najbardziej zachowane, lub pieczemy je w piekarniku (druga metoda jest zdrowsza). Ostudzić, zdjąć skórę i posiekać. Można to zrobić za pomocą blendera, jeśli go nie ma, to na drobnej tarce. Świeże jabłko (lepiej wziąć słodko-kwaśną odmianę, wtedy będzie smaczniejsze) jest obrane i wydrążone, a także zmielone na puree.
czosnek jest potrzebny do tego przepisu latem (wiosną), ma małe ząbki, jest bardziej aromatyczny i mniej gorzki niż zimowy. Ząbki czosnku są oczyszczane z folii i przepuszczane przez młynek do czosnku.
Połącz przygotowane składniki: buraki, jabłko i czosnek w misce, dodaj ser śmietankowy i sól, dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka. Pozostaw pastę na chwilę w lodówce, wystarczy 30 minut, aby mieszanina była dobrze nasycona. Podajemy do stołu ze świeżo upieczonym chlebem, pszennym lub żytnim. Okazuje się pyszny z jednym i drugim chlebem. Są szanse, że ta pikantna przystawka na stole przyciągnie uwagę gości przede wszystkim ze względu na soczysty, żywy kolor, a przede wszystkim ze względu na swój smak zniknie ze stołu.
w razie potrzeby i smaku ser śmietankowy można zastąpić twardym lub topionym serem lub twarogiem, w każdym przypadku otrzymasz inny nowy smak. Smak pasty można nadać orzechowemu akcentowi, dodając garść orzeszków piniowych lub włoskich zmielonych w młynku do kawy.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g

Podobne przepisy