skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wołowiną i marynatami? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź świeżą,schłodzoną wołowinę - mrożonki są znacznie mniej przydatne. Używam marmurkowej wołowiny - jest z smugami tłuszczu, a mięso po ugotowaniu wcale nie jest suche. Jajka są duże, najlepiej domowe, w skrajnych przypadkach co. Ogórki kiszone, które jednak można zastąpić piklami. Wszystkie produkty powinny być świeże, schłodzone.
Krok 2:
Zagotuj wołowinę, na samym końcu dodaj trochę soli do wody. Czas gotowania zależy od wielkości kawałka, średnio około 30 minut gotowania zajmuje 500 g wołowiny, chociaż im dłuższy jest ten czas, tym bardziej miękka będzie gotowa wołowina. Mięso można również smażyć - to nada gotowej sałatce całkowicie niepowtarzalny smak i aromat!
Krok 3:
Schłodzić wołowinę i pokroić w drobną kostkę. Używam wołowiny w tej sałatce, ale można wziąć wieprzowinę, cielęcinę, a nawet kurczaka. Oczywiście smak gotowej sałatki będzie nieco inny, ale nadal bardzo smaczny.
Krok 4:
Ogórki umyć, osuszyć ,odciąć & quot; tyłki". Pokrój ogórki w drobną kostkę.
Krok 5:
Jajka ugotuj na twardo - to około 8 minut po ugotowaniu. Schłodzić i pokroić również w drobną kostkę.
Krok 6:
Połącz wszystkie posiekane składniki, sól. Pamiętaj, że majonez jest również dość słony.
Krok 7:
Dopraw sałatkę majonezem. Nie wszyscy ludzie jedzą majonez, zwłaszcza sklepowy. Dlatego bardzo radzę używać domowego majonezu. Lub można go zastąpić kwaśną śmietaną lub lekkim jogurtem, na przykład greckim.
Krok 8:
Podawaj sałatkę do stołu. Smacznego!
z całej różnorodności sałatek staram się gotować tylko najprostsze, ale pyszne.
ta sałatka jest jedną z nich: jest bardzo obfita, smakuje jak słynna sałatka Olivier, tylko bez groszku i marchewki.
Sałatka świetnie nadaje się na świąteczny stół lub może być podawana na rodzinny obiad lub kolację jako samodzielne danie lub jako dodatek do gorącego.
smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g