Sałatka z wołowiną i ogórkami kiszonymi

prosta sałatka mięsna z dostępnych składników. Prosta sałatka, przypominająca sałatkę Oliviera, nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i na codzienny posiłek. W składzie jest znacznie prostszy niż słynna sałatka i wcale nie jest gorszy w smaku.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 12 g
tłuszcze 38 % 8 g
węglowodany 5 % 1 g
123 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 42 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wołowiną i marynatami? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź świeżą,schłodzoną wołowinę - mrożonki są znacznie mniej przydatne. Używam marmurkowej wołowiny - jest z smugami tłuszczu, a mięso po ugotowaniu wcale nie jest suche. Jajka są duże, najlepiej domowe, w skrajnych przypadkach co. Ogórki kiszone, które jednak można zastąpić piklami. Wszystkie produkty powinny być świeże, schłodzone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagotuj wołowinę, na samym końcu dodaj trochę soli do wody. Czas gotowania zależy od wielkości kawałka, średnio około 30 minut gotowania zajmuje 500 g wołowiny, chociaż im dłuższy jest ten czas, tym bardziej miękka będzie gotowa wołowina. Mięso można również smażyć - to nada gotowej sałatce całkowicie niepowtarzalny smak i aromat!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Schłodzić wołowinę i pokroić w drobną kostkę. Używam wołowiny w tej sałatce, ale można wziąć wieprzowinę, cielęcinę, a nawet kurczaka. Oczywiście smak gotowej sałatki będzie nieco inny, ale nadal bardzo smaczny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ogórki umyć, osuszyć ,odciąć & quot; tyłki". Pokrój ogórki w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka ugotuj na twardo - to około 8 minut po ugotowaniu. Schłodzić i pokroić również w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz wszystkie posiekane składniki, sól. Pamiętaj, że majonez jest również dość słony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dopraw sałatkę majonezem. Nie wszyscy ludzie jedzą majonez, zwłaszcza sklepowy. Dlatego bardzo radzę używać domowego majonezu. Lub można go zastąpić kwaśną śmietaną lub lekkim jogurtem, na przykład greckim.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj sałatkę do stołu. Smacznego!

z całej różnorodności sałatek staram się gotować tylko najprostsze, ale pyszne.
ta sałatka jest jedną z nich: jest bardzo obfita, smakuje jak słynna sałatka Olivier, tylko bez groszku i marchewki.
Sałatka świetnie nadaje się na świąteczny stół lub może być podawana na rodzinny obiad lub kolację jako samodzielne danie lub jako dodatek do gorącego.
smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g

Podobne przepisy