skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jagody dzikiej róży należy dokładnie umyć i oczyścić z kłaczków. Następnie przecinam dziką różę na pół i wrzucam wszystkie nasiona – w kompocie z dzikiej róży wcale nie są potrzebne. A potem znowu myję jagody pod bieżącą wodą. Zwykle używam Sita do płukania-po prostu składam obrane jagody i wkładam je pod kran na kilka minut.
teraz możesz spokojnie zrobić syrop cukrowy. Aby to zrobić, gotuję litr wody i dokładnie rozpuszczam 600 gramów cukru. Jak tylko syrop znów się zagotuje, wsypuję wszystkie jagody dzikiej róży i gotuję przez kilka minut.
następnie jagody należy odcedzić i ułożyć w słoikach. Musisz to zrobić szybko, aby syrop nie ostygł. Kolejny gorący syrop wlewam słoiki z dziką różą i sterylizuję przez 15 minut.
po 15 minutach słoiki można zwinąć pokrywkami i odłożyć na bok. Kiedy słoiki ostygną, zabieram je na balkon, gdzie kompot z dzikiej róży czeka na zimę. Szczerze mówiąc-świetny napój na zimę. A witaminy są pełne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Dzika róża świeża - 51 kcal/100g
- Dzika róża sucha - 253 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g