guma do żucia z kory brzozy

Przygotuj zdrową gumę własnymi rękami! Guma z kory brzozy będzie korzystna dla zębów i dziąseł. Taki cudowny wynalazek naszych przodków pomaga złagodzić stres, a także poprawia metabolizm. Ta guma jest szczególnie przydatna dla kobiet w ciąży. Pomaga w trawieniu, leczy zgagę. Gotuj gumę na ognisku na świeżym powietrzu. Do gotowania potrzebujesz żeliwnego kotła z pokrywką. Podczas gotowania dym nie powinien dostać się do środka, w przeciwnym razie zapach gumy do żucia nie zadowoli. Również ogień-jeśli uderzy w kocioł, masa może się zapalić.
VesıleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 100 % 17 g
węglowodany 0 % 0 g
147 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h

od dawna nasi przodkowie dużo wiedzą o zdrowej i zdrowej żywności. Nikt nie używał żadnych chemikaliów, a ludzie byli zdrowi. Zęby nie wysypały się, przewód pokarmowy był zdrowy, odporność silna. Od tych odległych czasów pozostało wiele przydatnych notatek, zaleceń, przepisów kulinarnych. Tylko wielu współczesnych ludzi uważa je za relikty przeszłości lub bajki babci. I na próżno. W końcu wiedzieli dużo o wielu rzeczach. Tak więc na porządku dziennym jest jeden z cennych starych przepisów na robienie gumy z kory brzozy. Nazywali ją sagus. W tym celu kora brzozy jest zbierana z wyprzedzeniem, po zebraniu soku brzozowego. Kora jest suszona i przechowywana w suchym, ciemnym miejscu.

1. Zmiel kora brzozy. Po prostu bierzemy i dzielimy ręce na bardzo cienkie paski.

2. Umieść korę w żeliwnym kotle. Kocioł powinien być z pokrywką.

3. Rozpalamy ogień. Do ognia możesz użyć prymitywnej konstrukcji z kilku cegieł.

4. Kładziemy kocioł na cegłach bezpośrednio w płomieniu. Przykryj pokrywką. Bardzo ważne jest, aby płomień nie dostał się do kotła, w przeciwnym razie Żywica uwolniona z kory może się zapalić.

5. Od czasu do czasu pocieramy korę drewnianą szpatułką. Jakby mieszając masę.

6. Gdy masa się stopi, Dodaj do niej masło. Kontynuuj gotowanie przez 20 minut. Masa ma czarny kolor, konsystencja przypomina śmietanę.

7. Wlej zimną wodę do emaliowanej miski. Wlej masę do pojemnika z zimną wodą. Natychmiast zamarza.

8. Masa jest plastyczna. Zbieramy go w jedną bryłę, jak ciasto, wyjmujemy z wody. Dzielimy na kawałki, zwijamy z nich kiełbaski.

9. Pokrój każdą kiełbasę na kilka kawałków, aby uzyskać małą gumę do żucia. Możesz toczyć kulki lub małe podkładki.

10. Dla wygody gumę można spakować.

miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kora brzozy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy