skład / składniki
metoda gotowania
od dawna nasi przodkowie dużo wiedzą o zdrowej i zdrowej żywności. Nikt nie używał żadnych chemikaliów, a ludzie byli zdrowi. Zęby nie wysypały się, przewód pokarmowy był zdrowy, odporność silna. Od tych odległych czasów pozostało wiele przydatnych notatek, zaleceń, przepisów kulinarnych. Tylko wielu współczesnych ludzi uważa je za relikty przeszłości lub bajki babci. I na próżno. W końcu wiedzieli dużo o wielu rzeczach. Tak więc na porządku dziennym jest jeden z cennych starych przepisów na robienie gumy z kory brzozy. Nazywali ją sagus. W tym celu kora brzozy jest zbierana z wyprzedzeniem, po zebraniu soku brzozowego. Kora jest suszona i przechowywana w suchym, ciemnym miejscu.
1. Zmiel kora brzozy. Po prostu bierzemy i dzielimy ręce na bardzo cienkie paski.
2. Umieść korę w żeliwnym kotle. Kocioł powinien być z pokrywką.
3. Rozpalamy ogień. Do ognia możesz użyć prymitywnej konstrukcji z kilku cegieł.
4. Kładziemy kocioł na cegłach bezpośrednio w płomieniu. Przykryj pokrywką. Bardzo ważne jest, aby płomień nie dostał się do kotła, w przeciwnym razie Żywica uwolniona z kory może się zapalić.
5. Od czasu do czasu pocieramy korę drewnianą szpatułką. Jakby mieszając masę.
6. Gdy masa się stopi, Dodaj do niej masło. Kontynuuj gotowanie przez 20 minut. Masa ma czarny kolor, konsystencja przypomina śmietanę.
7. Wlej zimną wodę do emaliowanej miski. Wlej masę do pojemnika z zimną wodą. Natychmiast zamarza.
8. Masa jest plastyczna. Zbieramy go w jedną bryłę, jak ciasto, wyjmujemy z wody. Dzielimy na kawałki, zwijamy z nich kiełbaski.
9. Pokrój każdą kiełbasę na kilka kawałków, aby uzyskać małą gumę do żucia. Możesz toczyć kulki lub małe podkładki.
10. Dla wygody gumę można spakować.
miłej degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kora brzozy - 0 kcal/100g