skład / składniki
metoda gotowania
1. Duży garnek z wodą stawiamy na dużym ogniu, po ugotowaniu zmniejszamy do średniego. Wlej makaron i gotuj zgodnie z instrukcjami (8-12 minut), które można znaleźć na opakowaniu. Makaron gotujemy do stanu "al dente", czyli nie do pełnej gotowości. Odcedź wodę z makaronu i pozostaw na razie. Ważne jest, aby nie strawić makaronu, w przeciwnym razie wpłynie to negatywnie na wygląd i smak gotowego dania.
2. Obierz cebulę z łuski, a następnie pokrój ją w małe kostki.
3. Umieść patelnię na dużym ogniu, wlej do niej oliwę z oliwek, dobrze podgrzej. Włóż cebulę do oleju i mieszając smaż przez 2 minuty.
4. Umyj filet ze strusia, osusz serwetkami i rozłóż całość na cebuli. Smażyć z obu stron przez 3 minuty. Po rozłożeniu na szerokim talerzu i odłożeniu na bok.
5. Na patelnię dodajemy pomidory we własnym soku, sos chili, cukier, kapustę Calle (brokuły). Wszystko mieszamy.
6. Wlej czerwone wino, sok jabłkowy, rozłóż ziarna granatu. Zmniejsz ogień do średniego, gotuj wszystko razem, czasami mieszając, przez 5 minut.
7. Włóż makaron na patelnię, wymieszaj, aby sos równomiernie rozprowadził się na makaronie.
8. Mięso strusia kroimy na duże kawałki, dodajemy do patelni i wszystko ponownie mieszamy. Ogrzewamy wszystko razem przez minutę.
9. Nie wahaj się, rozłóż gotowe danie na porcjach i podawaj.
smacznego! Udanych eksperymentów kulinarnych i pysznych potraw!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok jabłkowy - 42 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sos chili - 98 kcal/100g
- Mięso strusia - 159 kcal/100g