Gorąca belgijska czekolada

rozgrzewający i przytulny tradycyjny napój. Bardzo czekoladowy! Gorąca belgijska czekolada to idealny napój na zimny dzień. Nie trzeba go gotować tylko zimą, ponieważ są letnie dni, kiedy chcesz ciepła i komfortu. Bardzo aromatyczny, niesamowicie czekoladowy, słodki, gęsty i pyszny. Można doświadczyć prawdziwej przyjemności picia tego napoju. Będzie dobry do serwowania podczas spotkań rodzinnych lub gdy odwiedzają go przyjaciele. Dzieci również z pewnością pokochają smakołyk, ale w tym przypadku z pewnością nie trzeba używać koniaku.
MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 34 % 11 g
węglowodany 53 % 17 g
206 kcal
IG: 19 / 0 / 81

metoda gotowania

Czas gotowania: 20 min

czasami nie ma nastroju lub dzień za oknem jest bardzo zimny lub pochmurny. Niezależnie od pory roku. Ale jest lekarstwo, które pomoże pokonać tęsknotę. Jest to gorący napój czekoladowy wykonany według tradycyjnej receptury. Do napoju należy użyć wysokiej jakości belgijskiej czekolady.

1. Zaczniemy gotować od drobno posiekanej ciemnej i mlecznej czekolady. Dobrym rozwiązaniem byłoby użycie średniej lub dużej tarki. Połącz chipsy czekoladowe. Nawiasem mówiąc, możesz użyć tylko jednej ciemnej czekolady lub wyłącznie mlecznej - tutaj musisz skupić się na własnym smaku. Na przykład dzieci najczęściej wolą napój z mlecznej czekolady,ponieważ jest słodszy i bez goryczy.

2. Wlej mleko do średniej wielkości rondla. Możesz użyć dowolnego mleka - zarówno beztłuszczowego, jak i nie. Z mlekiem o wyższej zawartości tłuszczu napój okaże się smaczniejszy i grubszy, ale także bardziej kaloryczny. Garnek na mleko należy wziąć z grubym dnem. Stawiamy rondel na średnim ogniu i mieszając doprowadzamy do wrzenia, po czym usuwamy go z ognia.

3. Wlej chipsy czekoladowe do gorącego mleka, ubij blenderem, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Mieszanka mleczno-czekoladowa powinna stać się mocno pienista.

4. Jeśli zamierzasz użyć koniaku, wlej go na tym etapie, a następnie ubij mieszaninę przez kolejne pół minuty.

5. Przenieś śmietanę do osobnego pojemnika, dodaj do niej cukier puder i ubij wszystko razem. Najpierw przy niskiej prędkości, a następnie zwiększamy prędkość miksera.Ubij śmietanę, aż będzie puszysta i puszysta.

6. Wlej gorącą czekoladę do pięciu pięknych filiżanek. Najlepiej używać naczyń ceramicznych - wygląda najbardziej przytulnie i nadaje się do takiego rozgrzewającego napoju.

7. Dodaj bitą śmietanę na czekoladę, równomiernie rozprowadzając ją w pięciu filiżankach.

nie zwlekaj - podawaj gorącą czekoladę na stole.

ciesz się pysznym smakiem! :)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Belgijska czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy